Proiect european gigant în infrastructura de apă din Cluj şi Sălaj. Apă limpede pentru peste 200.000 de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările vor dura patru ani FOTO casomes.ro
Lucrările vor dura patru ani FOTO casomes.ro

Pentru derularea investiţiei, operatorul regional beneficiază de o finanţare de circa 300 milioane de euro de la Uniunea Europeană, din Fondul de Coeziune.

Un amplu proiect pe fonduri europene va fi implementat  în următorii patru ani în infrastructura de apă a judeţelor Sălaj şi Cluj, de către Compania de Apă Someş SA. Operatorul regional a obţinut o finanţare de aproape 300 milioane de euro de la Uniunea Europeană, din Fondul de Coeziune, sumă la care se adaugă circa 46 milioane de euro de la bugetul de stat şi 7 milioane de euro, contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului.

Lucrările, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii în localităţile care au peste 50 de locuitori şi asigurarea colectării şi epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mare de 2.000 de persoane pentru conformarea cu cerinţele directivelor europene, vor demara în 2019 şi va fi finalizată cel târziu în 2023, a anunţat Cătălin Neamţu, directorul CAS SA. Potrivit acestuia, investiţia va asigura alimentare cu apă de calitate superioară pentru 240.000 de locuitori, respectiv accesul la reţeaua de canalizare pentru peste 70.000 de locuitori, din 98 de localităţi din Sălaj şi 76 din Cluj.

La finalul acestui amplu demers, la robinetele consumatorilor din cele două judeţe va curge apă din zona Gilăului, o combinaţie între cea provenită din Lacul Tarniţa şi cea din sursele subterane din Lunca Someşului. Sălăjenii vor scăpa, astfel, de apa de calitate inferioară şi cu gust intens de clor pompată din Lacul Vîrşolţ, dar şi de drumurile la cişmele. "Apa brută este de calitate foarte bună. Dacă cea de la Gilău este din clasa o, apa brută din acumularea de la Vîrşolţ este de 2 spre 3. Să ai o apă brută foarte bună înseamnă să faci intervenţii puţine pentru potabilizare, să foloseşti mai puţine substanţe. De la momentul pompării şi până ajunge la beneficiar, apa nu suferă pe traseu niciun fel de tratament; clorinarea se va face în staţiile din fiecare localitate în parte", a explicat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

Mai puteţi citi:

Peste 24 milioane de lei pentru reabilitarea Prefecturii. Ce lucrări sunt prevăzute şi când vor începe

Investiţie de 11 milioane de lei pentru modernizarea Urgenţei Spitalului Judeţean. Ce lucrări sunt vizate

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite