Reacţia unui primar după ce oraşul nu a primit niciun leu din fondul de rezervă. „Este o insultă fără perdea la adresa cetăţenilor”

Reacţia unui primar după ce oraşul nu a primit niciun leu din fondul de rezervă. „Este o insultă fără perdea la adresa cetăţenilor”

Primarul Zalăului cere Guvernului să îşi plătească datoriile FOTO Adevărul

Primăria Zalău este singura din cele 61 de primării din judeţ care a fost omisă din lista beneficiarilor de bani din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.

Primarul Zalăului Ionel Ciunt a criticat aspru, miercuri, 16 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, modul în care Guvernul Orban a împărţit unităţilor-administrativ teritoriale din ţară cei 1,34 miliarde de lei din fondul de rezervă. Banii au avut ca destinaţie acoperirea unor nevoi urgent, putând fi folosiţi pentru începerea noului an şcolar în bune condiţii, pentru acoperirea unor cheltuieli sau pentru continuarea unor proiecte de investiţii. În Sălaj vin peste 28 de milioane de lei, municipiul Zalău fiind singurul omis din lista beneficiarilor. “Este o insultă fără perdea la adresa zălăuanilor”, a spus primarul Ionel Ciunt.

Acesta susţine că primăriile conduse de liberali şi de UDMR-işti au fost favorizate: "În procente, sumele de repartizate de Guvern către cele 21 de primării conduse de primari PSD este de 5,2 milioane de lei, adică 18,3% din total. Pentru 21 de primării conduse de PNL s-au dat 11,65 milioane de lei, adica 41,2%, iar pentru cele 14 primării UDMR, 8,55 milioane de lei, reprezentând 30,2%. Celor cinci UAT-uri care sunt conduse de primari independenţi le-au revenit 2,87 milioane de lei, adică 10,1%".

Edilul s-a arătat indignat de această situaţie şi a somat actualul Guvern să achite cei 7 milioane de lei pe care îi datorează reşedinţei de judeţ: "Nu stau cu mâna întinsă la niciun guvern. Insist, solicit şi somez actualul Guvern să îşi plătească doar obligaţiile legale pe care le are faţă de comunitatea zălăuană. Sunt 7 milioane de lei". Banii reprezintă contravaloarea indemnizaţiilor achitate asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap, sumele destinate Centrului Judeţean de Excelenţă şi cheltuielile făcute pentru începerea anului şcolar în bune condiţii.

Din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, în Sălaj au ajuns 28,2 milioane de lei. Municipiul Zalău este singurul care nu a primit niciun leu, pentru celelalte 60 de primării, sumele alocate fiind cupinse între 130.000 şi peste 1,8 milioane de lei. Cea mai mare sumă merge către comuna Sărmăşag (UDMR), căreia i-au fost alocate 1,82 milioane de lei. Îi urmează comuna Nuşfalău (independent), cu puţin peste 1 milion de lei, Şimleu Silvaniei (PNL) şi Românaşi (PNL), fiecare cu câte un milion de lei, Cehu Silvaniei (UDMR), cu 987.000 de lei, Hereclean (UDMR), cu 950.000 de lei şi Vârşolţ (UDMR), cu 900.000 de lei.
La polul opus regăsim primăriile Boghiş, Şamşud, Ip şi Agrij, unde alocările se situează între 138.000 şi 200.000 de lei.

Mai puteţi citi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările