Investiţie de 11 milioane de lei pentru modernizarea Urgenţei Spitalului Judeţean. Ce lucrări sunt vizate

Investiţie de 11 milioane de lei pentru modernizarea Urgenţei Spitalului Judeţean. Ce lucrări sunt vizate

Investiţia va dubla spaţiul din UPU FOTO Arhivă

Urgenţa celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ va fi reabilitată şi dotată cu aparatură modernă printr-un proiect de peste 11 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Judeţean Sălaj a pregătit un proiect ce vizează extinderea, modernizarea şi dotarea UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, printr-o finanţare europeană în cadrul POR 2014-2020. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 11 milioane de lei, 60 la sută din sumă fiind cheltuielile eligibile.

“Ministerul Sănătăţii a selectat 33 de spitale de urgenţă din ţară pentru a se califica la extinderea şi modernizarea unităţilor de primiri urgenţe. Prin urmare este un proiect necompetitiv. Prin acest proiect, practic spaţiul se dublează; în partea de dotare am optat pentru varianta în care să transferăm cât mai multe posibilităţi de investigaţie medicală în UPU. În dotări există inclusiv un computer tomograf, aparate de radiologie şi o dotare completă a tuturor cabinetelor, inclusiv a celui de Pediatrie, şi un laborator care poate să dea într-un timp foarte scurt rezultatele pentru persoanele care se adresează UPU”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

În perioada 2006-2012 au fost realizate intervenţii în cadrul UPU în două etape şi au vizat, mai întâi, reorganizarea spaţiului existent, funcţiunile şi cabinetele fiind, însă, gândite în limitele existente, nefiind posibilă la acea vreme, din lipsa spaţiului şi a fondurilor necesare, respectarea în totalitate a circuitelor prevăzute de legislaţia în domeniu. Într-o a doua etapă a fost asigurată accesibilitatea ambulanţelor, având în vedere că autoutilitarele de tip nou depăşeau gabaritul existent al construcţiei. De asemenea, a fost creată o zonă de aşteptare pentru sectorul UPU pediatric.

Investiţia prin POR este esenţială dat fiind faptul că în ultimii ani, numărul pacienţilor din UPU s-a dublat şi că se menţine trendul ascendent. " Singura posibilitate pentru atingerea acestui obiectiv este realizarea unor extinderi (construcţii noi) tangente construcţiei existente care să facă parte integrantă, atât din punct de vedere al circuitelor funcţionale cât şi din considerente spaţiale, din structura existentă a secţiei UPU-SMURD. Acest lucru se poate realiza prin extinderea construcţiei existente frontal cât şi posterior, atât pe verticală cât şi pe orizontală", susţin reprezentanţii administraţiei judeţene.

În plus, vor fi amenajate o serie de spaţii impuse prin legislaţia în vigoare şi care lipsesc, în prezent, din UPU. Spaţiile nou create vor fi dotate cu aparatură medicală corespunzătoare şi vor deservi ca spaţiu ghipsare, cabinet medicină dentară, spaţii pentru computer tomograf, circuite funcţionale separate pentru adulţi şi copii, cameră de observare şi izolator pentru sectorul pediatric, zonă de aşteptare pentru pacienţii care au trecut de faza de triere, traseu liber din zona de acces ambulanţe direct în zona de resuscitare şi tratament imediat, spaţii administrative şi spaţii pentru spălare, dezinfectare, reparare şi/sau depozitare tărgi şi/sau scaune rulante pentru pacienţi.

Mai puteţi citi:

Spitalul din România care a declarat război şpăgii. „Recunoştinţa nu se pune în plic“

citeste totul despre: