Administratorii unei firme din Zalău condamnaţi, împreună cu fostul primar al unei comune din Cluj, la închisoare

Administratorii unei firme din Zalău condamnaţi, împreună cu fostul primar al unei comune din Cluj, la închisoare

Petru Toadere a fost ales primar în 2008 FOTO ziuadecj.realitatea.net

Magistraţii Judecătoriei Zalău i-au condamnat la închisoare pe doi administratori ai unei firme din municipiu, dar şi pe fostul primar al comunei clujene Călăţele, care prin "artificii" contabile au reuşit să păgubească primăria clujeană cu suma de 262.181 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Petru Toadere, fostul primar al comunei Călăţele, din judeţul Cluj, a fost condamnat de Judecătoria Zalău la patru ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Alături de fostul edil, care este închis deja printr-o sentinţă dată într-un alt dosar, de acea dată pentru trafic de influenţă, sunt condamnaţi şi administratorii unei firme din Zalău, SC Silcom Instal SRL. Este vorba despre Silviu Vlaicu, condamnat la  trei ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acesta a mai fost condamnat într-un alt dosar pentru aceleaşi infracţiuni, însă a beneficiat atunci de suspendarea executării pedepsei. Instanţa a revocat, acum, suspendarea şi îl trimite pe zălăuan în spatele gratiilor. În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi celălalt administrator al firmei, Denes Karoly Albert, aflat deja în închisoare pentru trei ani şi trei luni printr-o sentinţă a Judecătoriei Zalău din 2011. El primeşte acum încă trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice prin contopire rezultând o pedeapsă de şase ani închisoare, cu privare de libertate, din care se deduce din durata pedepsei aplicate partea din pedeapsă executată, respectiv de la data de 30.03.2012 la zi.

Potrivit rechizitoriului, Petru Toadere, Silviu Vlaicu şi Denes Karoly-Albert, administratori ai firmei Silcom Instal SRL, au păgubit Primăria Călăţele cu suma de 262.181 lei. Faptele au fost săvârşite în 2008, când PetruToadere, în calitate de primar, a aprobat plata a patru staţii de epurare care nu erau achiziţionate. Totodată, acesta ar fi semnat procesul verbal de luare în custodie a staţiilor de epurare, deşi bunurile nu se aflau în posesia primăriei. Cei doi administratori ai firmei Silcom Instal sunt acuzaţi că au falsificat documentele privind tranzacţia celor patru staţii de epurare, astfel încât să se poată efectua plata din partea Primăriei Călăţele.

Primăria Călăţele şi firma Silcom Instal SRL au încheiat în anul 2007 un contract prin care societatea comercială urma să execute lucrările de canalizare menajeră în satul 2 de vacanţă Călăţele de Pădure. Valoarea contractului se ridica la suma de 727.279 de lei, plus TVA. În 2008, anul în care Petru Toadere a fost ales  primar al comunei Călăţele, între firmă şi primărie s-au trei contracte adiţionale prin care s-a modificat termenul limită al predării lucrărilor, fiind cumpărate şi cele patru staţii de epurare. Teoretic, aceste staţii de epurare urmau să fie achiziţionate de către firma Silcom Instal, iar apoi să fie predate primăriei Călăţele. Practic, acest lucru nu s-a mai întâmplat, deşi din bugetul comunei au intrat în conturile firmei peste 260.000 de lei.

Faptele au fost descoperite după un control al Curţii de Conturi Cluj la Primăria comunei Călăţele, în anul 2010. Firma care a încasat banii primăriei, Silcom Instal SRL, a intrat în procedură de insolvenţă, însă prejudiciul creat bugetului local al comunei clujene nu a fost recuperat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările