5 greşeli de cultură generală. Cât a durat Războiul de 100 de ani şi de ce roata nu este cea mai importantă descoperire a omenirii

5 greşeli de cultură generală. Cât a durat Războiul de 100 de ani şi de ce roata nu este cea mai importantă descoperire a omenirii

Multe culturi au reuşit să supravieţuiască şi fără roată FOTO pixabay.com

Multe dintre informaţiile împământenite nu sunt tocmai conforme realităţii. În volumul „1.000 de erori din cultura generală. Incredibil, dar adevărat!“ al Christei Poppelmann sunt adunate cele mai frecvente erori tratate drept adevăruri generale.

Ştiri pe aceeaşi temă

1. Războiul de 100 de ani a durat 100 de ani?

De fapt, disputa dintre Franţa şi Anglia a ţinut 114 ani. A început în anul 1339, cu pretenţia lui Eduard al III-lea al Angliei la tronul Franţei - fiind nepotul regelui decedat fără moştenitori, Karl al IV-lea. Francezii l-au ales însă pe un văr al lui Karl, Philipp von Valois. Războiul s-a încheiat în anul 1453 cu bătălia de la Castillion. Anglia a fost nevoită nu numai să renunţa la pretenţiile la tron, dar a pierdut şi toate posesiunile franceze, cu excepţia oraşului Calais.

2. Cea mai importantă descoperire a fost roata?

Descoperirea majoră a omenirii a fost toporul. Oricât de primitivă ar fi fost prima unealtă concepută de om, cu aceasta se obţinea o ardere iniţială. Chiar dacă la început oamenii au folosit numai unelte descoperite din greşeală, ulterior, ei au fabricat unelte şi aparate care avea un scop precis. Multe culturi au reuşit să supravieţuiască şi fără roată. De exemplu, roata nu a servit la construirea piramidelor egiptene şi nici a Stonehenge-ului.

3. Hipocrate a formulat jurământul hipocratic?

Aşa-numitul jurământ al lui Hipocrate a apărut abia după moartea celebrului grec. Pentru că medicul din Keos era deja o legendă, i-a fost dedicat[ această formulare tocmai pentru a-i atribui mai multă greutate. În anul 1948, părţi din acest jurământ - cum ar fi confidenţialitatea şi imparţialitatea acordării asistenţei medicale - au fost reformulate, iar altele, ca de exemplu păstrarea secretului artei medicale, au fost abandonate, ajungându-se astfel la varianta jurământului medical de la Geneva.

4. Scalparea este un obicei tipic indian?

Anticii sciţi au strâns scalpurile propriilor duşmani - în orice caz, scalpurile vânătorilor de recompense. Îngrozitoarea vânătoare de trofee era frecventă atât la indieni, cât şi în tabăra albilor. Nu este însă deloc adevărat că indienilor nu le era cunoscută scalparea înainte de venirea albilor, aşa cum s-a afirmat uneori. Cert este că tot mai mulţi conducători din America de Nord au răspândit groaznicul obicei, oferind premii pentru scalpul indienilor; mai târziu, scalpurile proveneau însă şi de la popoarele paşnice, copii, femei sau de la mexicani.

5. Au existat prizonieri cu "masca de fier"?

Au existat, într-adevăr, prizonieri de stat în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, în Franţa, care erau obligaţi să poarte tot timpul o mască neagră. Masca respectivă nu era însă de fier, ci din catifea. Cea mai întrebuinţată interpretare este că Regele Soare şi-a ascuns fratele geamăn, care ar fi atentat la tronul lui. Prizonierul avea parte de nenumărate avantaje, dar paznicii lui aveau ordin să îl omoare imediat dacă ar fi făcut cea mai mică încercare de a-şi dezvălui identitatea. Ca gărzi erau preferaţi străinii care nu vorbeau franceza. Cert este că "omul cu masca" a murit în 1703.

Vă mai recomandăm:

Cei mai sângeroşi criminali din istorie. Ucigaşul care îşi abuza sexual victimele după ce le omora cu cruzime

Curiozităţi din lumea modei. Accesoriul vestimentar pentru care inventatorul a fost arestat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: