11 reguli de respectat când mergi cu bicicleta pe drumurile publice

11 reguli de respectat când mergi cu bicicleta pe drumurile publice

Poliţia recomandă bicicliştilor să circule corect pentru a nu-şi pune viaţa în pericol FOTO Arhivă

Vremea frumoasă aduce în trafic iubitorii mişcării pe două roţi, care au început să îşi scoată bicicletele de la "hibernare". Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj recomandă bicicliştilor să se echipeze corespunzător şi să respecte regulile de circulaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj vine cu o serie de recomandări pentru cei pasionaţi de mersul cu bicicleta.

1. Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător.

2. Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie şi cu sistem de avertizare sonoră.

3. Bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

4. Bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

5. Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic.

6. Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

7. La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

8. Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul.

9. Nu circula cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice!

10. Poartă cască de protecţie. Îţi poate salva viaţa.

11. Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Vă mai recomandăm:

Pelerin pe două roţi. Un jurnalist din Sălaj descoperă pe bicicletă frumuseţile ascunse ale lumii

Întrecere pe două roţi la „Sălaj Velo Tur”. Cine sunt cei mai rapizi ciclişti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările