Ceea ce părea o formulă logică de ieşire din criză devine, aşa cum ne-am obişnuit, nu numai sămânţă de scandal între statele membre UE, ci şi o altă probă a imposibilităţii ca liderii europeni, chiar în caz de criză majoră, să poată găsi puterea de a depăşi interesele naţionale.

acum 7 luni · comentarii (49)

Au curs râuri de cerneală şi sunt tomuri de analize în legătură cu cazul conflictului de valori şi al deciziei americane în cazul asasinării şi tranşării jurnalistului Jamal Kashoggi în consulatul sudit din Istanbul de către o echipă de asalt conţinând oameni din echipa paramilitară de protecţie a Prinţului Moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman.

acum 7 luni · comentarii (21)

A trecut ziua de 20 ianuarie, cea cu inaugurarea, prima săptămână, a doua săptămână, a treia... nimic. Premierul, regele şi preşedintele aşteptau în continuare. Altădată, pe vremea asta, erau demult rezolvaţi. Altădată, şi nu doar pe timpul lui Trump, la Obama a fost la fel, în prima săptămână telefoanele zbârnâiau exclusiv către Orient, cel de lângă noi, cel cu nisipurile, războaiele şi petrolul. Şi profeţii, de toate religiile.

acum 7 luni · comentarii (16)

Apreciez eforturile dlui Marian Staş în vederea modernizării învăţământului, a planurilor cadru, a programelor şcolare. De ani buni dl Marian Staş se zbate pentru apariţia unor şcoli pilot, care să servească modernizării educaţiei. S-a bucurat să vadă apărut cadrul legislativ necesar funcţionării acestor şcoli, dar se pare că lucrurile s-au oprit aici. În ultimul articol ne spune că zero şcoli au cerut să devină şcoli pilot.

acum 7 luni · comentarii (6)

Franţa susţine, evident cu aceleaşi bune intenţii umaniste şi de cooperare care au stat la baza demersurilor pe cât de cutezătoare, pe atât de falimentare în Mali, Liban sau Armenia, un nou proiect, astfel caracterizat de unul dintre participanţi, cu grandilocvenţa specifică spaţiului oriental: Forumul Philia pune Grecia în centrul noii ordini geopolitice transcontinentale.

acum 7 luni · comentarii (19)

„Învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi”, spunea preşedintele Klaus Iohannis în anul 2015, în contextul ceremoniei pentru lansarea oficială a proiectului „Candidatura României pentru Universiada de Vară 2021”

acum 7 luni · comentarii (6)

Faină treabă! Sindicatele au transformat statul în agentul lor încasator! Statul opreşte, pe statele de plata, cotizaţii de la toţi salariaţii, indiferent că sunt sau nu sunt membri de sindicat şi, lunar, le virează sindicatelor. Pro bono! Adică nu câştigă nimic din „afacerea” asta. Drept răsplată, sindicatele scot salariaţii în stradă şi înjură guvernul ca la uşa cortului!

acum 7 luni · comentarii (59)

Este, cel puţin până acum, decizia politică cea mai dificilă luată de Administraţia Biden: publicarea, conform celor promise, a celor 4 pagini ale raportului Agenţiilor de informaţii americane declasificat acum de Directorul naţional pentru informaţii, 4 pagini din care sunt încă protejate câteva fragmente, despre „Rolul statului saudit în uciderea ziaristului Jamal Khashoggi“.

acum 7 luni · comentarii (83)

Dau deoparte teoria conspiraţiei, aici. Avem conducătorii pe care îi votăm şi-i punem să (ne) conducă. Şi atunci, dacă nu oculta mondială pizmaşă pe destinul nostru înalt e cea care ne tot leagă ghiulele de picioare, de să n-avem sistematic noroc pe lume, cum sărăcia ei de viaţă toate ne merg îngălate până la exasperare? Infrastructură? Sănătate? Educaţie? Unde e, în fapt, cauza reală, profundă, a fricii noastre de acţiune? Ce-i de făcut?

acum 7 luni · comentarii (16)

Interesul academic faţă de fenomenul partidelor anti-sistem din Europa mi-a îndreptat atenţia către USR, partidul care se autodefineşte ca fiind anti-sistem şi care, alături de PLUS cu care va fuziona, reprezintă a treia forţă politică din România. Concluziile acestei investigaţii în istoria şi prezentul USR şi PLUS explică măcar în parte comportamentul lor la guvernare.

acum 7 luni · comentarii (23)
Modifică Setările