Vaslui: "Doctorița Apăvăloaie trebuie să plătească"

Vaslui:

Maricel Cristica vrea ca vinovații să plătească

Tatăl bebelușului decedat săptămâna trecută la câteva ore după naștere vrea ca medicul Iuliana Apăvăloaie și asistenta care a fost de gardă să plătească. Părinții copilului spun că niciun cadru medical nu a ajutat-o pe mămică să nască, întârzierea cu care a venit bebelușul pe lume fiind principala cauză a morții acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Verginica și Maricel Cristica ar fi trebuit să fie părinți pentru a treia oară. Indiferența cadrelor medicale de la SJU Vaslui a făcut, însă, ca bebelușul pe care îl așteptau cu atâta nerăbdare să moară la puțin timp după ce a venit pe lume. Cei doi susțin că Verginica a fost tratată cu nepăsare de medicul Iuliana Apăvăloaie și de asistenta  care era de gardă în acea zi și că femeia a născut fără să fie supravegheată de un specialist.

"A ajuns la spital după-amiază, pe la ora 1, cu membranele rupte, şi au lăsat-o să se chinuie singură până la ora 6 seara, când s-a născut copilul. În tot acest timp, asistenta şi infirmiera se întrebau dacă să cheme sau nu medicul de gardă. Şi nu au chemat-o, însă au avut grijă să-i spună într-una soţiei mele să împingă că şi ele au împins la viaţa lor când au născut. Nu au făcut nicio manevră sau vreun tratament ca să nască mai uşor" , se plânge Maricel Cristica.

Verginica Cristica plânge de durere în fiecare zi

Nu au avut curaj să anunțe decesul

Bebelușul, care s-a născut cu o greutate de 3.250 de grame, a murit la aproape 5 ore după naștere. Maricel Cristica susține că cei de la spital se simt vinovați, dar nu vor să recunoască, altfel nu își explică de ce nu au anunțat-o pe mamă că pruncul ei a murit. "Deşi copilul a murit seara, la ora 23.30, soţia mea a aflat acest lucru abia a doua zi, când s-a dus la salonul de reanimare să vadă copilul. Cum este posibil aşa ceva? Ca să nu mai spun că nimeni din spital nu vrea să-mi spună ce s-a întâmplat. Voi depune plângeri peste tot, numai să mi se facă dreptate. Nu vreau ca și alți părinți să pățească ceea ce am pățit noi", a mai spus bărbatul.

S-au deschis patru anchete

Cazul a intrat atât în atenția conducerii spitalului, cât și în atenția Colegiului Medicilor, a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ). Potrivit anchetei deschise de conducerea unității spitalicești, singura care recunoaște că a greșit a fost asistenta medical care era de gardă în acea zi. "Disfuncţioalităţile se referă la primirea clientei la camera de gardă, la sala de naşteri. Asistenta nu a fost suficient de insistentă de a solicita medicul de gardă, deci nu a apreciat în mod corect gravitatea cazului, şi a solicitat medicul de gardă care i-a recomandat o perfuzie", a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui. "Așa cum se întâmplă de fiecare dată când există acuzații de malpraxis, se constituie Biroul Executiv al colegiului care va stabili comisia de anchetă. Desigur, va fi contactată clinica de specialitate, respectiv Obstetrică-Ginecologie, din cadrul Spitalului Universitar Iași, autorizată să desemneze specialistul care să studieze cazul și să stabilească dacă este vorba de culpă medicală", a declarati Mircea Zavate, președintele Colegiului Medicilor Vaslui.

"În acest caz s-a constituit un dosar penal pentru moarte suspectă instrumentat de polițiștii de la Serviciul Investigații Criminale. În funcție de concluziile medico-legale, se va decide încadrarea faptei și continuarea cercetărilor"-Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările