Stenogramele şpăgii de la Garda de Mediu. Un afacerist către comisar: “Fă o manevră, te rog fă ceva…nu-i da pe societate, dă-i pe persoană fizică”

Stenogramele şpăgii de la Garda de Mediu. Un afacerist către comisar: “Fă o manevră, te rog fă ceva…nu-i da pe societate, dă-i pe persoană fizică”

Afaceristul Marian Blembea a primit mandat de arestare pe timp de noapte FOTO Adevărul

Un afacerist controversat din Bârlad a fost arestat după ce a mituit doi comisari de la Garda Naţională de Mediu cu 10.000 de lei, vin, ţuică şi parfum. “Adevărul” vă prezintă toate detaliile acestui caz, inclusiv o serie de interceptări care demonstrează influenţa pe care o avea omul de afaceri asupra autorităţilor locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din referatul de propunere a arestării preventive emis de procurori împotriva omului de afaceri Marian Blembea reiese că acesta îi avea la degetul mic pe comisarii de la Garda de Mediu. 

Deşi în acest caz cei care l-au denunţat par a fi chiar comisarii pe care i-a mituit pentru a nu fi amendat, afaceristul Blembea a fost interceptat de procurori în timp ce spune că “a sunat” el la comisariatul judeţean pentru a afla de ce este controlat. 

De asemenea, în dosar apare un detaliu revoltător. În momentul în care a aflat că firma sa este verificată, Marian Blembea, prin intermediul fratelui, a sunat la un angajat de la Garda de Mediu – structura centrală, care i s-a adresat bârlădeanului cu apelativul “boss” – şefule, în engleză. 

Anagajat Garda de Mediu către afacerist: “Ce faci, boss?”

În municipiul Bârlad, Marian Blembea deţine firma SC Encodava 2008 SRL, specializată în colectarea deşeurilor periculoase. Blembea a aflat săptămâna trecută că inspectori din cadrul Comisariatului General al Gărzii de Mediu urmează să vină în control la firmele sale sau ale apropiaţilor. Întrucât, se arată în propunerea de arestare emisă de DNA, Blembea avea la firmă substanţe depozitate în afara cadrului legal, a început să dea telefoane la Bucureşti sau Vaslui pentru a afla ce anume urmează să fie controlat la firma sa. 

Procurorul de caz Bogdan Munteanu, şef DNA Iaşi, notează un aspect halucinant în propunerea de arestare. Acesta spune că Dumitrel Blembea, fratele afaceristului, ar fi sunat “o persoană” din cadrul Comisariatului General al Gărzii de Mediu cu care se afla în relaţii strânse şi care i s-ar fi adresat bârlădeanului cu apelativul “boss”. 

“De asemenea, fraţii Blembea au început să efectueze activităţi de pregătire a mituirii celor doi comisari, discutând telefonic despre cea mai potrivită modalitate de a-i aborda pe aceştia”, susţin procurorii ieşeni. 

Anchetatorii mai notează că fraţii Blembea au dovedit o “specializare infracţională ieşită din comun” şi că, pe 23 iulie 2014, cu un autoturism Volkswagen Touareg, i-au urmărit pe comisari pentru a afla la ce hotel se vor caza. 

Fă o manevră, te rog fă ceva…
nu-i da pe societate, dă-i pe persoană fizică”

Comisarii de la Bucureşti care au venit în control la firma lui Blembea, Cristian Nicolae Coaje şi Ancuţa Dima, au mers pe 24 iulie la Focşani, pentru a verifica actele lichidatorului societăţii deţinute de Marian Blembea, SC Encodava 2008 SRL. În timp ce comisarii redactau actul de control, Marian Blembea a început să dea de înţeles că va oferi mită pentru a nu primi o amendă prea mare. Blembea s-ar fi aflat la Focşani alături de un partener de afaceri de al său, Valeriu Nourescu, de fratele său Dumitrel, precum şi o femeie pe nume Elena Năstac. 

La dosar sunt ataşate mai multe interceptări care demonstrează că afaceristul bârlădean încerca să îi mituiască pe comisari. “Fă o manevră, te rog fă ceva…nu-i da pe societate, dă-i pe persoană fizică”, spune Blembea la un moment dat. 

În timp ce comisarii continuau să întocmească actul de control, susţin procurorii ieşeni, Marian Blembea s-a aşezat pe un fotoliu din spatele comisarului şi a încercat în mod insistent să-i introducă în buzunarul hainei suma de 8.000 de lei, spunându-i acestuia “nu ne omorâţi, daţi-i pe persoană fizică.” 

Anchetatorii spun că Blembea l-ar fi forţat pe comisarul Coaje să ia cei 8.000 de lei, ulterior, după o scurtă perioadă de timp, mai aducându-i 2.000 de lei. A doua zi, toată afacerea a ajuns în vizorul procurorilor ieşeni, cel mai probabil urmare a denunţurilor comisarilor, afaceristul Marian Blembea fiind reţinut. Ancheta vizează şi alte persoane. 

Interceptări: Garda de Mediu Vaslui, la cheremul afaceristului 
* Sursa: Referat DNA 

După ce i-a remis cei 10.000 de lei, Marian Blembea a avut următorul dialog cu comisarul de la Garda de Mediu 

Marian Blembea: ...te rog eu frumos, ajută-ne..că
Cristian Coaje: băi, băi…eşti…
M.B: …ştiu, şefule…(neinteligibil)…am zis şi eu că ne mai sună ăştia
C.C.:…cine să te sune?
M.B.: ..am zis şi eu…băi…
C.C.: …să te anunţe că venim?!!...sau cum?
M.B.: Am zis şi eu că ştiu ăştia de la Garda de Mediu…da’ de unde…
C.C. Aştia nu au ştiut!
M.B. …ştiu…că i-am sunat ieri…băi, ce se întâmplă...ce am făcut?
C.C. I-aţi sunat pe ăştia de la…
M.B.: I-am sunat…băi, ce se întâmplă?...ce am făcut?...
C.C.: Credeaţi că suntem de la ei?
M.B.: De la mediu, de la Vaslui…băi, fraţilor, da’ ce am făcut?...dom’le da’ cine-i? …garda naţională...cine-o venit, unde?
C.C.: le-a fost frică?...de ce le-a fost frică?...au avut control?
M.B. Nu, mă gândesc că puteţi să vă duceţi şi la ei
C.C.: Păi, pot să mă duc şi la ei..Eu întotdeauna mă duc cu ministerul şi controlez Agenţia şi Garda şi pe tine…şi pe tine, şi pe oricine…
B.M.: …(şopteşte)…am un vin şi o ţuică...
C.C.: …eu nu beau…
B.M.:…(şoptit)…să îi cumpărăm un parfum frumos doamnei?...(n.r. cel de-al doilea comisar de la control)
C.C.: …nu cred, că o să-ţi dea cu el în cap…
B.M: …vezi cum faci şi mata joi…nu ne omorî

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: