Doctor către pacientă: „Ţi-a plăcut să te f..i şi acum vii să ragi ca vaca la spital“. Mărturii cutremurătoare în dosarul medicilor care umileau pacientele sărace

Doctor către pacientă: „Ţi-a plăcut să te f..i şi acum vii să ragi ca vaca la spital“. Mărturii cutremurătoare în dosarul medicilor care umileau pacientele sărace

Medicul Simona Botez

Fostele paciente ale ginecologilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, acuzaţi de fapte de corupţie, au relatat judecătorilor cum au dat bani doctorilor pentru a fi băgate în seamă şi cum erau umilite şi jignite de aceştia.

Ştiri pe aceeaşi temă

O nouă rundă de audieri a fost programată vineri, 8 ianuarie, la Tribunalul Vaslui în dosarul celor trei ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui judecaţi pentru luare de mită, fals intelectual şi sustragere de înscrisuri. Printre martorii audiaţi de judecători s-a aflat şi partenera bărbatului care a formulat denunţ împotriva medicului Simona Botez, acuzând-o că ”nu a băgat în seamă pacienta până nu i-au fost oferiţi bani”.

Tânăra a relatat în faţa instanţei că a fost de două ori pacienta medicului Simona Botez şi de fiecare dată i-a dat bani.

”Prima dată am ajuns la Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui în noiembrie 2013, pentru o întrerupere de sarcină. Mi s-a solicitat în triaj o taxă de 30 de lei, am dat 50 şi nu am mai primit rest, dar nici chitanţă. Ulterior, la garderobă, asistenta din triaj mi-a spus că dacă vreau să se poarte frumos doamna doctor cu mine, să fie atentă cu mine, să îi dau 150 lei. Doamna doctor a coborât de la etaj, iar eu i-am dat cei 150 de lei în lift în timp ce ne deplasam spre sală. Eram la prima întrerupere de sarcină şi eram speriată. Mi s-a făcut o injecţie, care însă nu şi-a făcut efectul, iar în timpul intervenţiei am resimţit o durere puternică şi am ţipat, moment în care doamna doctor s-a răstit la mine, reproşându-mi «Ţi-a plăcut să te .... şi acum vii să te ragi ca vaca la spital»”, a declarat fosta pacientă a doctoriţei Botez în faţa judecătorilor. 

”Şi aşa ai venit cu mâna goală, la ce stai aici?”

Anul următor, tânăra a rămas din nou însărcinată şi a păstrat copilul. În septembrie 2014, când au apucat-o durerile naşterii, a chemat ambulanţa. În momentul în care a ajuns la spital, de gardă era tot Simona Botez. Timp de două zile, gravida, care depăşise termenul de nouă luni, a stat cu dureri cumplite, fără ca medicul să o ajute să nască. Pentru că nu mai suporta durerile, şi-a sunat partenerul, povestindu-i prin ce trece şi cerându-i să îi aducă bani la spital, pentru că din discuţiile cu celelalte paciente a înţeles că dacă nu va da bani, nu se va uita nimeni la ea. 

Bărbatul a venit la spital, dar i-a spus că nu are bani. ”Am început să plâng şi mai tare pentru că aveam dureri foarte mari şi nimeni nu mă băga în seamă. Mi-a dat în cele din urmă 300 de lei. A doua zi, când doamna doctor m-a chemat la cabinet, i-am spus că aş vrea să îmi facă un ecograf, pentru că am dureri. I-am spus că plătesc ecograful. I-am băgat 50 de lei în buzunar, iar ea a zis să coborâm la parter să îmi facă ecograful, în urma căruia mi-a spus că sarcina are nouă luni şi o săptămână şi o să am un băieţel”, a mai relatat femeia.

”Mi s-a făcut o injecţie, care însă nu şi-a făcut efectul, iar în timpul intervenţiei am resimţit o durere puternică şi am ţipat, moment în care doamna doctor s-a răstit la mine, reproşându-mi: «Ţi-a plăcut să te .... şi acum vii să te ragi ca vaca la spital»”, pacientă Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui

După ce a revenit la salon, gravidei i-a fost administrat un tratament, iar până seara a născut. Femeia a mărturisit că doctoriţa Botez l-a dat afară pe partenerul ei care aştepta în faţa sălii de naştere, deranjată că nu i-a mai adus altă sumă de bani: ”L-a dat afară reproşându-i: «Şi aşa ai venit cu mâna goală, la ce stai aici?»”

”Dacă nu dădeai bani, nu se uita nimeni la tine”

Martora a mai declarat judecătorilor că pe toată durata spitalizării a cumpărat materialele sanitare şi medicamentele necesare, iar în saloane erau de notorietate tarifele care trebuiau plătite doctorilor la naştere. 

”Banii nu se dădeau în semn de mulţumire, dacă nu dădeai şpagă nu se uita nimeni la noi, nu ne băga nimeni în seamă. Noi, mamele, în salon, discutam despre această situaţie. O fată a dat 800 de lei doctoriţei Botez, o alta, care mai avea două cezariene, a povestit că doctoriţa Andrei i-a cerut tot 800 de lei pentru a treia naştere. O altă pacientă care trebuia să nască cu doctorul Tănăsescu a zis că i s-au cerut bani pentru cezariană, în caz contrar să plece acasă pentru că nu e de naştere. Femeia a plecat, iar până seara a născut acasă. O altă pacientă a născut cu doctoriţa Bazatin şi i-a dat în prezenţa noastră, în salon, 300 sau 400 de lei”, a povestit martora în faţa judecătorilor. 

”Mi-a spus să-i aduc banii să nu-i fure cineva din salon”

O altă femeie audiată în calitate de martor a fost pacienta medicului Doina Andrei. Acesta a ajuns la spital în septembrie 2014 cu dureri specifice naşterii. Se afla la a treia naştere, iar medicul i-a recomandat operaţia de cezariană, având în vedere că şi naşterile anterioare au avut loc tot prin cezariană.

”Doamna doctor mi-a spus că trebuie să dau 800 de lei. Mi-a spus dacă am banii să i-i dau, că dacă îi las în salon pot fi furaţi. Nu am avut banii la mine, însă l-am sunat pe soţul meu care în aceeaşi zi a venit cu banii. Cei 800 de lei trebuiau să fie pentru toată echipa: doamna doctor Andrei, medicul care era mâna a doua şi anestezistul”, a declarat martora în sala de judecată. 

Alte două martore audiate, o minoră şi mama acesteia, au relatat cum au plătit doctoriţei Botez 600 de lei pentru efectuarea unui avort ilegal. Minora era însărcinată în 5 luni, iar medicul a acceptat să o scape de copil contra sumei de 600 de lei. I-a pus în vedere că dacă va ajunge la un spital din Iaşi va trebui să plătească peste 2000 de lei. Deşi avea o situaţie materială precară, familia s-a împrumutat de bani pentru a face rost de suma cerută de medicul Botez.

Audierile în acest dosar vor continua pe 22 ianuarie. Nu mai puţin de 150 de martori sunt aşteptaţi în faţa judecătorilor. Simona Botez şi Doina Andrei au fost arestate la jumătate lunii februarie, anul trecut, fiind acuzate de luare de mită, internări fictive şi avorturi ilegale. Cele două doctoriţe au fost plasate în arest la domiciliu, după jumătate de an de arest preventiv. Cel de-al treilea medic inculpat, Adrian Tănăsescu, a fost cercetat în libertate, sub control judiciar, măsură menţinută şi în prezent. 

3 medici şi 58 de infracţiuni

Medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. La rândul său, Simona Botez este acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual. Cel de-al treilea medic inculpat Adrian Tănăsescu este acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de luare de mită. Procurorii au acuzat cei trei medici că au transformat spitalul într-un veritabil SRL.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

 Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările