Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii Simona Botez şi Doina Andrei au stat 24 de ore în arest
Medicii Simona Botez şi Doina Andrei au stat 24 de ore în arest

Judecătorii Tribunalului Vaslui au motivat hotărârea prin care au decis eliberarea din arest a celor două doctoriţe acuzate de fapte de luare de mită. Deşi admit de fenomenul corupţiei afectează în mod profund sistemul sanitar, magistraţii vasluieni consideră că o vină pentru încurajarea acestui flagel o au pacienţii care dau mită medicilor pentru că doresc tratament preferenţial faţă de alţi bolnavi sau servicii medicale nelegale.

 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au cerut marţi arestarea doctoriţelor Simona Botez şi Doina Andrei, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, sub acuzaţia de luare de mită, avorturi ilegale şi internări fictive.

În referatul de arestare, procurorii vasluieni arată că faptele comise de cele două doctoriţe au un puternic impact social în rândul populaţiei pe fondul unei situaţii social politice actuale, în care societatea este zguduită de fapte de corupţie, în care sunt implicate persoane care deţin funcţii publice.

"Sistemul sanitar este perceput de opinia publică ca fiind unul profund corupt, fiind de notorietate că pentru a primi îngrijiri medicale, în sistemul de sănătate public finanţat din banii populaţiei, este necesar a fi dat o sumă de bani sau produse pentru stimularea personalului medical care doar în aceste condiţii îşi va îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu.", se arată în referatul prin care se cere arestarea celor doi medici ginecologi. Procurorii au mai motivat că, lăsate în libertate, cele două doctoriţe ar putea influenţa martorii, majoritatea personal medical sau paciente ale acestora. 

De altfel, medicul Doina Andrei a încercat să şteargă urmele unei infracţiuni chiar în timp ce era monitorizată. Aceasta a dejucat flagrantul, după ce a primit banii de la două paciente pentru două operaţii, a trimis o infirmieră în triaj pentru a tăia chitanţe pentru sumele respective, fiind pentru prima dată când la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui au fost tăiate chitanţe pentru astfel de intervenţii ginecologice. În plus, suspectând că este anchetată, doctoriţa Andrei, spun procurorii, a cerut unei colege să falsifice un act medical, în sensul scrierii unei proceduri medicale neefectuată pentru a o exonera de răspundere.

Motivare: "Amploarea corupţiei nu justifică arestarea preventivă"

Deşi admite că fenomenul corupţiei în România este foarte înrădăcinat în conştiinţa socială şi afectează buna funcţionare a instituţiilor statului, acest flagel fiind conform prezent foarte profund şi n sistemul sanitar, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vaslui consideră că "amploarea corupţiei în ţara noastră şi mediatizarea dosarelor de mare corupţie nu justifică în sine o măsura preventivă privativă de libertate a celor bănuiţi de fapte de corupţie fără o analiză concretă şi profundă a circumstanţelor cauzei şi a împrejurărilor comiterii presupuselor fapte, precum şi a probelor pe care se întemeiază acuzaţiile."
În timp ce pacienţii se plâng că atunci când ajung în spitale sunt nevoiţi să dea bani medicilor, considerând lipsa de interes a acestora drept o condiţionare, în opinia magistratului vasluian, o vină pentru încurajarea corupţiei o au însăşi bolnavii care dau bani doctorilor pentru a fi trataţi preferenţial sau pentru a beneficia de serviciimedicale nelegale.

Bolnavii acuzaţi că oferă mită pentru un regim preferenţial

"Fără a considera acest lucru ca o scuză pentru pretinsele fapte de corupţie imputate inculpatelor, nu trebuie minimalizată nici contribuţia pe care o au persoanele care dau mita la încurajarea acestui fenomen, de multe ori pacienţii care oferă mită urmărind să beneficieze de un regim preferenţial in raport cu alţi pacienţi sau de acte medicale nelegale. Multe din aceste persoane au o contribuţie semnificativă la amplificarea corupţiei, ele fiind cele care au iniţiativa oferirii mitei şi care nu denunţă organelor competente faptele de corupţie care ii privesc.", susţine în motivarea hotărârii judecătorul Tribunalului Vaslui.
Judecătorul a reproşat procurorilor că au cerut arestarea doctoriţelor Botez şi Andrei, fără a avea un probatoriu solid dar şi faptul că au dispus cercetarea în stare de libertate a celui de-al treilea medic, care era acuzat de un număr egal de infracţiuni de luare de mită, ca şi medicul Simona Botez.

În plus, în cazul flagrantului organizat doctoriţei Botez, judecătorul consideră iniţiativa a avut-o investigatorul sub acoperire şi nu i-ar fi fost pretinşi de doctoriţa Botez. Aceasta, însă nu a refuzat cei 1500 de lei primiţi pentru a face un avort.

Probatoriu procurorilor întemeiat pe declaraţii şi interceptări

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au declanşat cercetările în acest caz încă din toamna anului trecut, pe 26 septembrie începând urmărirea penală pentru patru infracţiuni de luare de mită şi două infracţiune de dare de mită. Acţiunea flagrantă a fost organizată în urma unui nou denunţ venit din partea unei paciente a medicului Simona Botez pe 2 februarie.


"Fără a nega existenţa suspiciunii rezonabile a comiterii infracţiunilor pentru care sunt cercetate inculpatele, judecătorul observă că probatoriul cu privire la o bună parte din faptele reţinute de parchet in sarcina acestora nu este unul solid, întemeindu-se pe declaraţiile persoanelor care ar fi dat mită medicilor sau/şi pe înregistrările discuţiilor telefonice, care nu conţin insă in mod explicit cereri ale inculpatelor de a primi sume de bani ca mită de la paciente.", se mai arată în motivarea Tribunalului Vaslui,

Condiţii obligatorii pentru a fi medic, circumstanţe atenuante

Judecătorul consideră că cercetarea celor două doctoriţe în stare de libertate nu poate împiedica buna desfăşurare a urmăririi penale şi nu există riscul influenţării  martorilor din cauză sau a bunei administrări a probelorîn condiţiile în care vor avea de respectat o serie de obligaţii şi interdicţii, printre care şi interdicţia exercitării profesiei de medic. În motivarea deciziei de a fi cercetate în stare de libertate, judecătorul de drepturi şi libertăţi mai arată că ambele inculpate "nu au antecedente penale, au studii superioare, o vârstă înaintată şi sunt medici de profesie, cu o carieră şi o reputaţie profesională de mai bine de două decenii."
Procurorii au contestat decizia magistraţilor Tribunalului Vaslui considerând-o nelegală şi netemeinică, cerând în continuare arestarea celor două doctoriţe. Contestaţia lor va fi judecată la Curtea de Apel Iaşi. 

 Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Şefa Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi şi soţul ei, arestaţi pentru luare de mită. Şpaga venea în carnetele de note, de la studenţii la UMF

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite