Şefa ginecologilor din Vaslui care îşi umileau pacientele sărace, făcându-le „scroafe“ şi „vaci“: „Regret şi îmi este ruşine pentru ce s-a întâmplat!“
0Medicul Gabriela Rusu, cea care ani de zile a condus Secţia de Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, urmează a fi condamnată pentru abuz în serviciu, în dosarul în care trei colegi de secţie au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi fals.
Gabriela Rusu a fost singurul dintre cei patru medici inculpaţi care şi-a asumat faptele, alegând să fie judecată prin procedura simplificată. Astăzi, la instanţă, aceasta a semanat acordul de recunoaştere a vinovăţiei. În faţa magistraţilor, şi-a exprimat regretul şi ruşinea că în secţia pe care a condus-o s-au întâmplat faptele grave reţinute în sarcina celor trei colegi.
Cu o viaţă dedicată ginecologiei, Gabriela Rusu, unul dintre cei mai apreciaţi medici din Vaslui, are parte de un destin nedrept, spun apropiaţii. Dincolo de tragediile trăite în familie, medicul Gabriela Rusu urmează să părăsească medicina cu o pată în cazier. A fost trimisă în judecată alături de trei colegi de secţie: Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu, aceştia din urmă acuzaţi de fapte de corupţie, fals şi avorturi ilegale.
Medicului Gabriela Rusu i s-a reproşat că nu a acţionat cu fermitate şi a permis ca în secţia pe care a condus-o să se întâmple lucruri grave. În faţa procurorilor, aceasta a declarat că a mizat pe buna credinţă a tututuror colegilor din secţie, iar un control riguros al activităţii medicale a fiecărui coleg ar fi fost imposibil de realizat.
Astăzi, toţi cei patru medici inculpaţi au fost prezenţi în faţa judecătorilor Tribunalului Vaslui, fiind programat primul termen pe fondul cauzei, după ce dosarul a trecut de camera preliminară. Pentru prima dată, doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei au fost prezente în sala de judecată, fără cătuşe, fiind eliberate din arestul preventiv pe 4 septembrie. Adrian Tănăsescu, (foto jos), a fost cercetat sub control judiciar, măsură menţinută şi în timpul judecăţii.
Cei patru medici nu au comunicat între ei, având restricţii în acest sens. Avocaţii doctoriţei Simona Botez au depus o cerere privind strămutarea dosarului la o altă instanţă, solicitare înaintată curţii de Apel Iaşi. Acelaşi medic a solicitat încuviinţarea de a părăsi arestul la domiciliu pe 1 octombrie, între orele 12.00 - 20.00, pentru a putea participa la botezul primului nepot, cerere admisă de instanţă. În cazul Doinei Andrei, judecătorii au respins cererea acesteia de a-i fi înlocuită măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar.
"Recunosc şi regret"
Medicul Gabriela Rusu a anunţat completul de judecată că doreşte să fie judecată prin procedura simplificată, însuşindu-şi acuzaţia şi probele administrate împotriva sa.
"Recunosc infracţiunea (abuz în serviciu n.r.) şi o regret, chiar îmi este foarte ruşine că sub umbrela mea s-au întâmplat asemenea lucruri", a declarat medicul Gabriela Rusu în faţa instanţei. Interpelată de judecători, medicul a declarat că va fi dispusă să presteze şi muncă în folosul comunităţii dacă instanţa va decide astfel.
Judecătorii urmează să stabilească pedeapsa fostului şef al Secţiei Ginecologie, după administrarea probelor în circumstanţiere, care să-i probeze conduita fără cusur în comunitate. Ceilalţi trei medici urmează a fi judecaţi prin procedura obişnuită.
Scandalul care a zguduit spitalul din Vaslui
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus pe 12 mai, trimiterea în judecată a celor patru ginecologi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, doi dintre ei (Simona Botez şi Doina Andrei), în stare de arest preventiv, un al treilea - Adrian Tănăsescu, sub control judiciar, iar Gabriela Rusu în stare de libertate.
Ancheta a pornit ca urmare a unui denunţ făcut de o pacientă prin intermediul liniei directe puse la dispozitie de Directia Generala Anticorupţie (DGA). În urma flagrantului organizat pe data de 9 februarie 2015, Simona Botez (foto sus) a fost prinsă la scurt timp după ce a primit 1.500 lei de la un investigator folosit de anchetatori, pentru a efectua o intrerupere de sarcina de 17 saptamani, intervenţie ilegală. La finalul anchetei, medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. La rândul său, Simona Botez este acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual. Cel de-al treilea medic inculpat Adrian Tănăsescu este acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de luare de mită.
Interceptările realizate de anchetatori aveau să scoată la iveală limbajul umilitor şi jignitor pe care doctoriţele Botez şi Andrei îl aveau la adresa pacientelor sărace, catalogându-le drept „proaste“, „scoafe“ sau „vaci“, iar pruncii erau făcuţi „draci“. De altfel, intercepările cu discuţiile celor două au scandalizat deopotrivă opinia publică şi judecătorii care au arătat în motivarea hotărârilor privind măsurile preventive că limbajul folosit de cei doi medici arătau dispreţul acestora faţă de însăşi profesia pentru care au depus jurământ.
Acuzaţiile
„Urmare a începerii urmăririi penale în cauză şi a administrării probatoriului a rezultat faptul că în perioada 2009 – 2015 inculpatele Andrei Doina (foto sus), Botez Simona şi Tănăsescu Adrian, medici din cadrul Secţiei Obsetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au solicitat şi obţinut de la pacienţi sume de bani variind de la 50 la 1.600 de lei, efectuare de acte în legătură cu activitatea de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale gratuite, sau pentru îndeplinirea de acte contrare îndatoririlor de serviciu, efectuarea de întreruperi de sarcină la cerere, vârsta sarcinii fiind de peste 14 săptămâni, activitatea ilegală fiind disimulată prin comiterea de infracţiuni de fals, referitor la completarea inexactă a foilor de observaţie clinică cu privire la pacienţi”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.
Şefa secţiei a achitat întreg prejudiciul
Medicului Gabriela Rusu, care a demisionat din funcţie după izbucnirea scandalului, procurorii i-au reproşat că "nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, neverificând modalitatea în care se efectuează înregistrarea pacienţilor, completarea, păstrarea foilor de observaţie şi încasarea sumelor de bani pentru proceduri medicale la cerere, organizând în mod defectuos activitatea înc adrul secţiei, şi neluând măsuri pentru evidenţierea pe o condică separată a prescripţiilor medicale pentru prescrierea preparatelor cu substanţe stupefiante şi psihotrope, provocând astfel un prejudiciu Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, cu referire la neîncasarea sumelor de bani conform planului tarifar (2080 lei), cât şi C.J.A.S. Vaslui prin acordarea asistenţei medicale gratuite, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, pentru cazuri care nu reprezentau, de fapt, urgenţe medicale (15.363,16 lei)”, spun procurorii vasluieni.
Gabriela Rusu a anunţat astăzi judecătorii că a achitat întreg prejudiciul reţinut în sarcina sa. Pentru abuz în servicu, aceasta riscă între doi ăi şapte ani închisoare. Având în vedere că a optat pentru procedura simplificată, limitele de pedeapsă se reduc cu o treime.
Pe aceeaşi temă: