Directorul Seminarului Teologic din Huşi şi doi pedagogi, destituiţi după arestarea fostului episcop Bârlădeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Andrei Zăgan (foto chenar) nu mai are voie nici să predea în cadrul seminarului FOTO bzv.ro
Preotul Andrei Zăgan (foto chenar) nu mai are voie nici să predea în cadrul seminarului FOTO bzv.ro

Directorul Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Huşi, preotul Andrei Zăgan, a fost schimbat din funcţie după arestarea fostului Episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, acuzat de viol. Alţi doi preoţi, pedagogi în cadrul seminarului, au fost şi ei schimbaţi din funcţie.

Destituirea directorului Seminarului Teologic, preotul Andrei Zăgan, şi a pedagogului, respectiv supraveghetorului, peroţii Gheorghe Vrabie şi Ştefan Şelaru, a venit urmare a deciziei Episcopului Huşilor, PS Ignatie, de a le retrage binecuvântarea, obligatorie pentru a ocupa funcţiile în cauză, respectiv pentru a desfăşura activitate didactică.

În locul preotului Andrei Zăgan, în funcţia de director al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huşi a fost numită o profesoară. Liliana Ţacu este profesor de fizică în cadrul seminarului, iar PS Ignatie i-a oferit binecuvântarea necesară ocupării funcţiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Huşilor, decizia retragerii binecuvântărilor s-a luat începând cu data de 27 mai, la cinci zile după ce Curtea de Apel Iaşi a decis arestarea preventivă a fostului Episcop al Huşilor fostului Episcop, Corneliu Bârlădeanu şi a fostului Arhimandrit al Episcopiei, Sebastian Jitaru, acuzaţi că ani la rând ar fi abuzat sexual elevi din cadrul seminarului. 

“Este vorba despre directorul Seminarului Teologic, un pedagog şi un supraveghetor cărora li s-a retras binecuvantarea de a mai funcţiona la seminar, avizul cultului. În cazul directorului, este vorba doar de retragerea binecuvantarii privind functionarea în aceasta calitate. El este preot in continuare, dar nu mai predă la institutia de invatamant”, a declarat Cosmin Gubernat, purtatorul de cuvant al Episcopiei Husilor.

Toţi cei trei preoţi erau cunoscuţi ca fiind apropiaţi ai fostului Episcop Corneliu Bârlădeanu. Anchetatorii suspecteaza că aceştia au ştiut despre abuzurile care s-au petrecut în cadrul seminarului, însă nu au sesizat organele de anchetă. 

Directorul Seminarului a ignorat sesizările fostei pedagoge

Deşi informaţiile potrivit cărora fostul episcop de Huşi abuza sexual seminarişti au apărut în spaţiul public încă din 2017, directorul Seminarului Teologic Huşi, preotul Andrei Zăgan, a negat că ar fi avut ştiinţă de abuzurile care s-ar fi petrecut acolo. Cu toate acestea, fosta pedagogă a seminarului, Didina Brănici, declara pentru Adevărul, după izbucnirea scandalului din 2017, că ea însăşi i-a adus la cunoştinţă despre lucrurile grave care se petreceau acolo. Femeia nu a fost crezută, fiind trimisă la psiholog.

„Doamna n-a venit la mine să spună ceva. Dumneaei pe unde a fost cam cu asta s-a ocupat, cu reclamaţii. A plecat de la noi prin pensionare. La cerere. A plecat într-un context nu tocmai plăcut. A trimis reclamaţii peste tot, încercând să denigreze instituţia“, a declara, pentru „Adevărul“, directorul Zăgan după izbucnirea scandalului sexual, în vara 2017. 

Acesta susţinea că nu-şi mai aminteşte dacă, în urma reclamaţiilor fostei pedagoge, seminarul a fost vizat de vreo anchetă care să verifice aspectele sesizate, invocând că „au trecut mulţi ani“. 

Referitor la scandalul sexual care-l are în centrul atenţiei pe episcopul Huşilor, preotul Zăgan afirmă că a dispus o serie de verificări, însă nu a descoperit nimic. „Chiar dacă este vacanţă, eu am întrebat angajaţii dacă ştiu, dacă au auzit de lucruri imorale care s-ar fi petrecut la seminar sau cu elevi de la seminar. Nimeni nu a aflat nimic. Pentru noi este o situaţie neplăcută, însă nădăjduim că lucrurile se vor aşeza“, mai preciza fostul director al Seminarului din Huşi.

Episcopul, arestat la trei ani după scandalul de şantaj

Pe 22 mai,  Corneliu Bârlădeanu şi Sebastian Jitaru au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de viol şi agresiune sexuală în formă continuată. 

Piatra de temelie a dosarului o reprezintă înregistrările FOTO-VIDEO ridicate în urma percheziţiilor ce au avut loc în 2017, în chilia lui Sebastian Jitaru de la Huşi. DNA a efectuat atunci percheziţiile într-un dosar în care Jitaru şi alţi doi preoţi erau acuzaţi că îl şantajează cu acele filmări pe episcopul  Bârlădeanu. Jitaru voia funcţie, iar preoţii 50.000 de euro pentru a nu face publice filmările. 

Acele probe video, care demonstrau abuzurile, nu a fost folosite în dosarul de la DNA, care s-a ocupat, strict juridic, doar de acuzaţia de şantaj asupra episcopului, nu şi de abuzurile sexuale ale acestuia. CD-urile compromiţătoare au ajuns până la urmă la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi după ce jurnaliştii de la "Să fie lumină" au scris despre existenţa lor, iar Parchetul le-a cerut de la DNA Iaşi. 

Pe 5 iunie, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României vor decide dacă Bârlădeanu şi Jitaru vor rămâne în arest preventiv pe durata anchetei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite