Frontiera dintre România şi Serbia, supravegheată cu patrule mixte pe Dunăre. Ţinta: migranţii

Frontiera dintre România şi Serbia, supravegheată cu patrule mixte pe Dunăre. Ţinta: migranţii

Migranţi prinşi de poliţiştii de frontieră FOTO Poliţia de Frontieră Română

Dunărea va fi supravegheată de patrule mixte formate din poliţişti de frontieră români şi sârbi,  iar schimbul de date şi informaţii se va intensifica, prin operaţionalizarea Punctului de Contact Comun de la Porţile de Fier I. Măsura se impune în actualul context internaţional pentru combaterea migraţiei. Aceste patrule vor acţiona terestru pe ambele maluri ale Dunării, dar şi pe fluviu, cu ambarcaţiunile din dotare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, s-a întâlnit  joi în Serbia, la Djerdap, cu omologul său sârb Nebojsa Stefanović, principala temă a discuţiilor celor doi oficiali constituind-o problematica migraţiei şi nevoia identificării unor măsuri suplimentare de siguranţă la frontiera comună. În acest context, ministrul Petre Tobă a subliniat că dezvoltarea colaborării dintre autorităţile române şi sârbe va contribui la creşterea siguranţei propriilor cetăţeni.

Cei doi oficiali au convenit ca în perioada imediat următoare să se asigure cadrul legal pentru organizarea de patrule comune alcătuite din poliţişti de frontieră români şi sârbi, iar schimbul de date şi informaţii să se intensifice, prin operaţionalizarea Punctului de Contact Comun de la Porţile de Fier.

„Pentru a face faţă unor provocări extrem de actuale, migraţie ilegală, infracţionalitatea transfrontalieră, combaterea terorismului am agreat cu domnul ministru şi în scurt timp vom crea cadrul legale necesar pentru a putea să avem patrule mixte pe frontiera România-Serbia formate din poliţişti de frontieră din cele două state. Am hotărât să operaţionalizăm punctul de contact comun de la Porţile de Fier tocmai pentru a putea să facilităm schimbul de date şi informaţii”

a declarat ministrul Petre Tobă la Drobeta Turnu Severin, după întâlnirea de la Djerdap.

Ministrul Petre Tobă a mai subliniat foarte buna colaborare dintre structurile MAI şi cele similare din Serbia, dar şi dintre serviciile de informaţii ale celor două state în ceea ce priveşte schimbul de date privind criminalitatea transnaţională, criminalitatea organizată şi terorismul, dar şi în ceea ce priveşte fenomenul luptătorilor înarmaţi.

“România a luat măsuri suplimentare de creştere a siguranţei la frontieră, deoarece avem o responsabilitate în plus, ca stat care gestionează 2.070 de kilometri de frontieră externă a UE. În acest context, este nevoie de o consolidare a cooperării inclusiv la frontiera româno-sârbă” a declarat ministrul Petre Tobă.

În cadrul întrevederii, cei doi miniştri au analizat funcţionarea acordului de readmisie dintre cele două state şi au convenit asupra necesităţii creşterii eficienţei acestuia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările