Dezbateri şi concerte la “Serbările Normalităţii” în Turnu Severin

Dezbateri şi concerte la “Serbările Normalităţii” în Turnu Severin

Dezbatere la Drobeta Turnu Severin FOTO Corina Macavei

La Drobeta Turnu Severin a avut loc vineri o dezbatere cu tema “Serbările normalităţii – celebrarea unei normalităţi care exclude şi condamnă violenţa domestică, traficul de persoane şi lipsa egalităţii de şanse, moderator fiind Liana Stanciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul a fost găzduit de hotelul “Continental” din Drobeta Turnu Severin şi au fost prezenţi Daniel Asănică, secretar general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, Inspectoratului Şcolar Mehedinţi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Direcţiei de Asistenţă Socială, elevi, profesori, membrii comunităţilor locale şi ai Bisericii, dar şi victime ale violenţei domestice ori traficului de persoane.

Dezbaterea a avut ca scop conştientizarea, la nivel local, a principiilor egalităţii de şanse şi a problematicilor violenţei domestice şi a traficului de persoane.

“Vrem să atragem atenţia asupra problematicii violenţei domestice şi a traficului de persoane. Este una puţin vizibilă, puţin adusă în faţă din cauza diferitelor mentalităţi, din cauza ruşinii de a nu spune, că sunt lucruri care trebuie să rămână în familie, că nu avem voie să vorbim despre ele. Pe plan legislativ, cea mai importantă victorie a noastră este proiectul de lege prin care se ratifică Convenţia de la Istanbul (primul instrument juridic internaţional care priveşte violenţa domestică, violenţa împotriva copiilor, traficul de persoane), acum este în Parlament propus pentru ratificare”, a declarat Daniel Asănică la Drobeta Turnu Severin.

Directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Georgeta Aprotosoaie, a vorbit despre necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei în privinţa violenţei domestice, cât şi despre faptul că ar fi nevoie de un număr mult mai mare de adăposturi care să găzduiască victimele:

“Violenţa este cea care se petrece dincolo de uşile închise, este foarte greu să depistăm o victimă. Nu avem decât adăpost pentru victimele violenţei şi mai ales pentru victimele violenţei domestice care au copii pentru că am considerat că în primul şi primul rând noi trebuie să protejăm copii, viitorul ţării. De regulă, femeile sunt victimele violenţei, femeile care depind foarte mult de agresori şi le este foarte greu să se rupă de mediul în care trăiesc. De aceea cred că ar fi foarte bine să fie mult mai multe adăposturi pentru victimele violenţei domestice”.

S-a vorbit în cadrul dezbaterii şi despre proiectul  “Start – o viaţă de calitate în siguranţă” , dezvoltat de Agenţia pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, care îşi propune să crească gradul de conştientizare a tuturor actorilor sociali cu privire la principiile egalităţii de şanse, a fenomenului violenţei domestice şi traficului de persoane, la nivel naţional, şi să dezvolte mecanisme şi măsuri eficiente, integrate şi sistemice, pentru prevenirea, combaterea, intervenţia şi monitorizarea violenţei domestice şi a traficului de persoane la nivel naţional.

În cadrul acestui proiect va fi creat un call-center non-stop, aflat permanent la dispoziţia victimelor violenţei în familie şi 4 locuinţe familiale pentru situaţii de urgenţă în care victimele violenţei se pot refugia pentru o perioada de maximum 48 de ore, până când instituţiile abilitate pot dispune măsurile necesare în vederea eliminării oricărei forme de risc iminent îndreptat împotriva victimei şi plasarea acesteia într-un centru/adăpost specializat care acordă servicii suport pe o perioadă de 6 luni acestor victime. Aceste tipuri de locuinţe sunt o premieră în România, după model finlandez, unde rezultatele sunt foarte bune.

Proiectul continuă mâine la Drobeta Turnu Severin, când sunt programate  începând cu ora 11,00 diverse momente, precum activităţi, dezbateri, concursuri şi karaoke pentru toate vârstele, alături de MC Nartea. Potrivit organizatoriilor este o zi în care se sărbătoreşte normalitatea alături de Deepcentral şi Xonia într-un mega-concert, care va începe la ora 18,00, la Carrefour.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările