VIDEO Big Brother dintr-un cuib de barză albă. Cum şi-a sacrificat mama Ela puiul cel mic şi slab în direct pe Internet

VIDEO Big Brother dintr-un cuib de barză albă. Cum şi-a sacrificat mama Ela puiul cel mic şi slab în direct pe Internet

Berzele de la Cărpiniş

Viaţa berzelor Ela şi Cris, care şi-au făcut cuibul pe o casă din Cărpiniş (judeţul Timiş), poate fi urmărită în direct pe net, de la începutul lunii aprilie, prin intermediul transmisiilor live realizate de Wildlife România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cuibul berzelor de la Cărpiniş, de lângă Timişoara, este mononitorizat 24 de ore din 24, imaginile fiind transmise în acelaşi timp pe un portal web, pe Youtube şi pe Facebook.
 
Transmisia a început atunci când berzele Ela şi Cris s-au întors din călătoria lor în cuibul de la Cărpiniş. Se ştie că o pereche foloseşte mai mulţi ani la rând acelaşi cuib. Unele cuiburi pot atinge o vechime de câteva decenii. 
 
Oamenii pot vedea ce se întâmplă în viaţa unor berze. În fapt, este vorba de un ciclu obişnuit. Un moment tensionat a afost atunci când Ele şi Cris au fost nevoiţi să lupte pentru cuib, cu o altă barză. Până la urmă au câştigat bătălia.
 
După o perioadă, în cuib au aparut primele ouă. În acea perioadă, ţara noastră era străbătută de un frig neobişnuit, cu multe zile ploioase. Cei care au urmărit transmisiunile din cuib se temeau că berzele vor pleca, dar au rezitat eroic, nu şi-au abandonat ouăle. Au apărut apoi puii. Trei la număr. Rolurile în familie sunt împărţite. Ela trebuia să aibă grijă de pui, iar Cris era responsabil cu procurarea hranei. 
 
Având în vedere că în zonă există un lac, peştele este una dintre cele mai bune delicatese. Cât e ziua de lungă, Ela stă singură în cuib şi păzeşte pui, are grijă de "gospodărie". Cris se alătură familiei doar seara. Puii cresc cu o rapiditate uimitoare.

 
Doi dintre ei s-au dezvoltat frumos, însă unul a rămas mic şi slab. Barza mamă a decis că nu va putea să ofere hrană tuturor, astfel că cel mic şi slab a trebuit sacrificat. 
 
specialiştii spun că atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulţii aruncă din cuib puiul cel mai mic.

 
Au fost momente tragice, transmise în direct pe Internet. Dar aşa este în natură, doar cei puternici supravieţuiesc. În urmă cu câteva zile, Ela şi-a luat puiul în cioc şi l-a azvârlit din cuib. Viaţa continuă însă în cuib, iar ceilalţi doi au parte de toată atenţia mamei.  


 
„Poate părea doar încă o poveste modernă despre o idee clasică: <o imagine face cât o mie de cuvinte>. Dar este mai mult de atât. În primul rând pentru că noi, cei care dezvoltăm acest proiect, am ales ca dincolo de pasiunea noastră pentru redarea în imagini a frumuseţii <sălbăticiunilor>, să comunicăm oamenilor că viaţa acestora trebuie protejată.Şi, noi credem cu tărie asta, ca să poţi proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoşti cât mai bine. Aşa se face că aici puteţi găsi imagini şi informaţii despre vieţuitoarele României pe care cineva, cândva foarte demult, fiindcă n-a ştiut cum să le diferenţieze de cele care ascultă de om, le-a numit <animale sălbatice> (ca să înţelegi că sintagma asta poate fi îmbunătăţită, e de-ajuns să urmăreşti, de exemplu, imaginile din cuibul berzelor). Pe scurt, suntem convinşi că, pornind de la cnţinutul acestui website, putem dezvolta împreună cu voi proiecte extraordinare pentru protejarea vieţii (sălbatice) din România”, spun cei de la Wildlife Romania. 

 
Alături de cuibul de la Cărpiniş, cei de la Wildlife Romania au reluat transmisiunea şi din cuibul de berze de la Carani, tot lângă Timişoara, unde se află Lili şi Dodo. Ei sunt de abia acum la stadiul în care puii au ieşit din ouă. 
 
Imaginile care surprind viaţa de zi cu zi a berzei sunt transmise pe un portal wildliferomania.com, pe Youtube şi pe Facebook.
 
Despre barza albă
 
Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie.
 
Barza albă poate fi recunoscută uşor în zbor: are gâtul şi picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci cand îşi loveste cele două maxilare.
 
Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia şi Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut.
 
Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia şi sunt peste 40.000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede şi mlăştinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle etc.
 
De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie.
 
Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri şi copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de curent şi iluminat stradal.
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: