Uriaş focar de pestă porcină. Smithfield trebuie să omoare peste 20.000 de porci

Uriaş focar de pestă porcină. Smithfield trebuie să omoare peste 20.000 de porci

Smithhfield trebuie să sacrifice 21.000 de porci din cauza pestei porcine FOTO Shutterstock

Smithfield România trebuie să omoare peste 20.000 de porci după ce s-a descoperit un uriaş focar de pestă pocină într-una din fermele pe care compania le deţine în Timiş.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Smithfield a anunţat că lucrează cu autorităţile din domeniul sanitar-veterinar „pentru a gestiona eficient situaţia generată de Pesta Porcină Africană (PPA) la ferma societăţii din localitatea Gătaia”.

„Ca urmare a respectării protocoalelor şi procedurilor stabilite, porcii din fermă au fost carantinaţi şi vor fi eutanasiaţi conform procedurilor Planului de Acţiune pentru Situaţii de Urgenţă. Fermele au fost plasate sub supraveghere oficială, iar traficul persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport este restricţionat. (...) Facem apel la tratatea cu responsabilitate şi respectarea cu stricteţe şi consecvenţă, de către toţi locuitorii judeţelor Arad şi Timiş, a măsurilor împotriva PPA, implementate de către DSVSA şi autorităţile competente”, a transmis Smithfield. 

Ştirea iniţială: 

„În urma examinării unor probe  prelevate de la porci domestici, proveniţi dintr-o exploataţie non-profesională din localitatea Honorici şi, respectiv, din exploataţia comercială de suine aparţinând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Gătaia Nouă, judeţul Timiş, a fost confirmată, de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, Pesta Porcină Africană”, a transmis Prefectura Timiş.

Prefectul de Timiş Zoltan Nemeth a convocat miercuri Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere din jurul focarelor şi „uciderea imediată, sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a suinelor”.

Potrivit prefectului de Timiş, numai la ferma Smithfield trebuie omorâte 21.000 de animale. Potrivit lui Zoltan Nemeth, unele dintre animale vor fi îngropate, iar altele incinerate. Prefectul a mai declarat că Smithfield lucrează la autorizarea gropilor în care vor fi îngopaţi porcii sacrificaţi ca urmare a uciderii din cauza pestei.

„Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină”, a transmis Prefectura Timiş.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Magazinul din Timişoara la care veneau să stea la coadă oameni din toată ţara. „Fenomenul“ Comtim în perioada comunistă

EXCLUSIV Porcul „corporatist“, crescut cu măsuri de securitate draconice. Porcarii trebuie să îşi schimbe chiloţii când intră în cocină

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările