Un şofer s-a dat drept fost ofiţer SRI ca să scape de amendă. Ce decizie au luat judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul s-a plâns că a fost ameninţat cu mutarea de la Rutieră FOTO Poliţia Română (Arhivă)
Poliţistul s-a plâns că a fost ameninţat cu mutarea de la Rutieră FOTO Poliţia Română (Arhivă)

Un şofer amendat cu 870 de lei pentru că nu avea documentele la el a încercat să scape de amendă susţinând că este fost ofiţer SRI şi are relaţii astfel încât să îl mute pe poliţist de la Rutieră. Toate aceste detalii reies din procesul prin care şoferul a contestat amenda.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Timişoara, Ovidiu Florin R. a contestat o amendă de 870 de lei primită pentru că nu avea asupra sa buletinul şi permisul de conducere. Bărbatul a arătat în proces că în noaptea în care a fost oprit de Poliţie şi nu avea asupra sa buletinul şi permisul  „a plecat în mod inopinat de acasă pentru a alimenta autovehiculul”.

Bărbatul a mai arătat că „urmare a verificărilor efectuate de agenţii constatatori s-a constat că toate documentele sunt în regulă din punct de vedere legal, sens în care apreciază că nu este justificată sancţionarea sa”. De asemenea, Ovidiu Florin R. a mai arătat în proces că „nu au fost arătate împrejurările care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi că, deşi a refuzat să semneze procesul-verbal, nu s-au consemnat motivele pentru care nu a semnat un martor asistent”.

Poliţistul a reclamat că a fost ameninţat

Judecătoria Timişoara a respins plângerea şoferului, menţinând amenda. „Aspectul că petentul a plecat inopinat de acasă, că poate aduce documentele într-un timp scurt şi că din verificările efectuate rezultă că actele sale sunt conforme nu sunt de natură a înlătura sau diminua răspunderea contravenţională a petentului.

În mod evident, actele nu puteau fi decât conforme întrucât, în caz, contrar petentul ar fi fost sancţionat şi pentru nerespectarea altor obligaţii. Această contravenţie sancţionează neprezentarea documentelor, fiind irelevant aşadar că ele există, că pot fi prezentate într-un moment ulterior şi că sunt legale, câtă vreme conducătorii auto sunt obligaţi ca în momentul conducerii pe drumurile publice să deţină permisul de conducere şi cartea de identitate asupra sa”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

Din sentinţă reiese că judecătorul a avut în vedere un raport al poliţistului care a aplicat amenda, raport din care reiese că şoferul a devenit recalcitrant ameninţând cu faptul că este fost ofiţer SRI, că are relaţii şi că îl va muta pe poliţist de la Rutieră.

„Nu în ultimul rând, instanţa reţine că petentul a avut o atitudine sfidătoare la adresa agentului constatator, căruia i-a declarat că este fost ofiţer SRI şi că îi va muta de la circulaţie, el având relaţii inclusiv la Judecătoria Timişoara, după cum rezultă din declaraţia în scris a agentului materializată sub forma unui raport, astfel că înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertisment nu ar face decât să încurajeze astfel de atitudini”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

Hotărârea a fost atacată cu apel la Tribunalul Timiş, dar şi judecătorii de aici au menţinut amenda, arătând că „raportat la împrejurările în care a fost săvârşită fapta, precum şi conduita petentului de la momentul săvârşirii faptei, aceasta prezintă un grad de pericol social ridicat, astfel că sancţiunea aplicată respectă principiul proporţionalităţii”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum să-ţi recuperezi permisul auto inducându-le judecătorilor dubii referitoare la corectitudinea poliţiştilor

Cum a fost învinsă Poliţia cu propriile arme. Un şofer şi-a recuperat permisul folosindu-se chiar de filmarea agenţilor

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite