Un platan din Timişoara, în vârstă de 330 de ani, concurează pentru “Arborele anului în România”

Un platan din Timişoara, în vârstă de 330 de ani, concurează pentru “Arborele anului în România”

Mulți trec pe lângă bătrânul platan fără să știe cât de important este copacul

“Copacul din drum” sau "Pomu' Gros", de pe strada Pomiculturii din Timişoara, se află printre cei 12 arbori care se luptă pentru titlul “Arborele anului în România”. Platanul a fost plantat pe vremea când oraşul era paşalâc turcesc. GALERIE FOTO

Ştiri pe aceeaşi temă

Citiţi şi:

Votaţi gorunul de 900 de ani din Mercheaşa în competiţia „Arborele anului“

În Anul Internaţional al Pădurii şi cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc a lansat cea de-a doua ediţie a competiţiei “Arborele Anului în România”. Au fost aleşi 12 finalişti din Iaşi, Braşov, Cluj, Bistriţa, Hunedoara, Harghita, Câmpul lui Nea (Gorj), Covasna şi Timişoara.

Oraşul de pe Bega concurează cu platanul de pe strada Pomiculturii, cunoscut şi sub numele de “Copacul din drum”. Acesta are venerabila vârstă de 330 de ani.GALERIE FOTO 1

Platanul gros cât două butoaie stă postat în acel loc încă de pe vremea când oraşul era paşalâc turcesc. Şoferii care trec astăzi prin zonă s-au obişnuit cu copacul de pe şosea. Când s-a refăcut drumul, viteza a fost limitată şi au fost instalate semne de drum îngustat.
Platanul secular are o circumferinţă de 4,47 şi o înlţime de 21 metri. Este protejat şi, ca măsură de siguranţă, a fost înconjurat de municipalitate cu un gard metalic vopsit în galben.

În trecut era locul unde venea cisterna de unde se distribuia petrol oamenilor, lângă el era şi o fântână. Acum, a devenit doar “Copacul din drum”, care acoperă cerul cu crengile salelungi. Foarte puţini ştiu că acesta are o poveste de sute de ani.GALERIE FOTO 2

Votați copacul din Timișoara

Un juriu naţional format din jurnalişti, activişti de mediu, botanişti sau specialişti silvici au ales, din cei 27 de arbori înscrişi, un număr de 12 finalişti, care au acces în faza finală a competiţiei. Cei care vor să voteze pentru “Copacul din drum”, o pot face online, pe site-ul www.arboreleanului.ro, începând din 10 septembrie. Câştigător va fi desemnat acel arbore care va întruni cel mai mare număr de voturi până în data de 31 octombrie.

Organizatorii competiției oferă și un premiu de 3.000 lei ce poate fi folosit pentru îngrijirea arborelui câștigător sau a împrejurimilor acestuia. În cazul în care nu este nevoie de asemenea măsuri suma poate fi folosită pentru plantarea de puieți sau pentru amenajarea sau reabilitarea de spații verzi din localitatea respectivă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările