Ambiţia sârbilor, noua autostradă: Belgrad-Panciova-Vârşeţ-Timişoara

Ambiţia sârbilor, noua autostradă: Belgrad-Panciova-Vârşeţ-Timişoara

Sârbii vor să lege Belgrad de Vârşeţ. Nouă ne rămâne de făcut şoseaua de la vamă la Timişoara

În următoarele săptămâni Serbia şi România se pregătesc să reia documentaţia proiectului pentru construcţia unei porţiuni a Coridorului 11, de la Belgrad, peste Panciova şi Vârşeţ, până la Timişoara, anunţă Radioteleviziunea Voivodinei (RTV)

Ştiri pe aceeaşi temă

Autostrada Belgrad – Panciova - Vârşeţ - Timişoara face parte din planurile ambiţioase de construcţie a noilor şosele în Serbia.

Conform societăţii naţionale de drumuri din ţara vecină, autostrada Belgrad-Vârşeţ se află pe lista proiectelor care au intrat în adoptarea planului general pentru dezvoltarea circulaţiei în Serbia. Terminarea acestei porţiuni este prevăzută până în anul 2015. 
 
Valoarea construcţiei a 92 de kilometri de autostradă, care leagă Belgrad-Panciova - Vârşeţ, va fi de 570 de milioane de euro.
 
“Ministrul dezvoltării regionale şi autoconducerii locale Igor Mirović a declarat joi, după întrunirea cu reprezentanţii comunei Vârşeţ, că este necesar să se accelereze crearea condiţiilor pentru pregătirea documentaţiei proiectului la acest coridor important”, transmite RTV.

Viitoarea autostradă va fi construită de la Vârşeţ (graniţa cu România), peste Panciova până la „podul chinezesc”, Zemun-Borča. 

România va avea de finalizat autostrada de la frontiera Moraviţa până la Timişoara, care este în lungime de doar 60 de kilometri. Noua autostradă Timişoara – Belgrad face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care Timişoara va fi legată de Italia, prin coridorul european XI.

Finalizarea Coridorului XI prevede construcţia autostrăzii Timişoara-Vârşeţ-Panciova-Belgrad-Bar, iar cu feribotul s-ar putea ajunge la Bari, în Italia.
 
Totul a început în urmă cu trei ani, când  Ministrul sârb al Infrastructurii, Milutin Mrkonjic, şi ministrul muntenegrean al Transporturilor, Andrija Lompar, au semnat un document ce  a fost trimis la Uniunea Europenă pentru recunoaşterea Coridorului 11 ca drum oficial european. Coridorul va lega patru ţări: Italia, Muntenegru, Serbia şi România.
 
Sârbii speră ca Uniunea Europeană să proclame acest coridor drept unul European, în contextul în care ţara lor a făcut paşi importanţi pentru integrare.
 
În această vară, UE a deschis negocierile în vederea aderării Serbiei, perspectivă devenită posibilă datorită recentului acord de normalizare a relaţiilor acesteia cu Kosovo. Negocierile urmează să înceapă cel mai târziu în ianuarie 2014.
 
Citiţi şi:
 


Cine-l ţine în şah pe „Regele asfaltului“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările