Spitalul CFR din Timişoara nu mai primeşte sânge de la Centrul de Transfuzii. Medicii nu pot efectua intervenţii chirurgicale

Spitalul CFR din Timişoara nu mai primeşte sânge de la Centrul de Transfuzii. Medicii nu pot efectua intervenţii chirurgicale

Sală de operaţie la Spitalul CFR din Timişoara FOTO spitalcftm.ro

Medicii trebuie să stabilească ce operaţii pot fi făcute fără tranfuzie de sânge. Aceştia au de respectat un protocol şi nu vor să se expună unor riscuri.

Medicii de la Spitalul CFR din Timişoara sunt în imposibilitatea de a efectua intervenţii chirurgicale dificile din cauza lipsei de sânge. Centrul de Transfuzii a sistat livrarea de sânge către unitatea medicală aflată sub umbrela Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. În 2019, Spitalului CFR a inclus în organigramă o Unitate de Transfuzii Sanguine proprie, s-a amenajat spaţiul, s-au achiziţionat dotările în toamna anului trecut, iar acum noua unitate are nevoie de autorizare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.
 
„Suntem în proces de autorizare a acestei unităţii de transfuzii sanguine, fără de care legislaţia nu permite administrarea preparatelor de sânge în cadrul spitalului. Este o notificare de dată recentă din partea autorităţilor cu privire la sistarea livărilor de unităţii de sânge către spitalele care nu au unitate de transfuzie autorizată. Unitatea noastră este dotată, este pregătită pentru autorizare, este vorba de doar câteva zile pentru emiterea autorizaţiei”, a spus medicul Adela Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului CFR.


 
Spitalul CFR din Timişoara nefiind un spital de urgenţă, cu compartiment de primiri urgenţe, necesarul de sânge este mai scăzut. Acum, medicii trebuie să stabilească ce operaţii pot fi făcute fără tranfuzie de sânge. Aceştia au de respectat un protocol şi nu vor să se expună unor riscuri.
 
„Medicii curanţi stabilesc riscul la nivelul fiecărui pacient. Actual medical trebuie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Se ia o decizie individualizată, se discută cu pacientul, ce reprezintă un risc se reprogramează. Repet, este vorba de câteva zile până la obţinerea avizelor de funcţionare la DSP”, a mai spus Adela Filipescu.
 
În rest, activitatea pe secţiile spitalului CFR se desfăşoară în condiţii normale, cu excepţia intervenţiilor chirurgicale cu risc major de sângerare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările