Primul tren care duce îngrijitoare de bătrâni în Austria. Ce riscă româncele depistate cu COVID la sosirea în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul tren destinat îngrijitoarelor pentru bătrâni din România care lucrează în Austria va pleca duminică seara din Timişoara.

Autorităţile române şi austriece au stabilit modul în care va circula trenul care transportă îngrijitoare de bătrâni din România în Austria şi din Austria spre România. Delia Lup, reprezentantă a firmei Europajob, care intermediază locuri de muncă pentru îngrijitori de bătrâni în Austria, a explicat pentru „Adevărul” că primul tren, care are o capacitate de 300 de locuri, va pleca din Timişoara duminică 10 mai, de la ora 18.00. Următoarele trenuri sunt programate în zilele de 13, 17, 20, 24 şi 27 mai.

Îngrijitoarele vor circula în compartimente de câte patru persoane, iar la sosirea în Viena vor fi preluate, cazate la hotel şi testate pentru COVID. Costul unui bilet este de 279 de euro, preţ care include transportul, testarea şi cazarea pentru o noapte la hotelul la care se aşteaptă rezultatul testării. Preţul biletului va fi suportat de îngrijitoare, care are posibilitatea să îşi recupereze o parte din bani (aproximativ 150 de euro) de la familiile bătrânilor pe care îi îngrijesc.

Un detaliu foarte important. Îngrijitoarele care, la sosirea în Austria, sunt depistate cu COVID-19 vor fi plasate în carantină pentru 14 zile şi obligate să suporte costul carantinei, de aproximativ 19 euro pe zi, atât pentru ele, cât şi pentru cele trei persoane cu care au călătorit în compartiment. Altfel spus, dacă o îngrijitoare care merge în Austria cu trenul şi este testată pozitiv, trebuie să suporte un cost de peste 1.000 de euro pentru carantinarea sa şi a altor trei persoane.

Reprezentanta Europajob a explicat că după ce îngrijitoarele sunt cazate la hotel şi testate, cele care vor avea testul negativ vor putea merge la familii. Cu trenul cu care au mers îngrijitoarele din România în Austria, se pot întoarce acasă cele aflate pe teritoriul Austriei, după ce trenul va staţiona două zile în Austria. Astfel, trenul care pleacă în data de 10 mai din Timişoara, se va întoarce de la Viena la Timişoara în data de 12. Delia Lup a explicat că în acest tren se pot urca pentru a se întoarce acasă doar îngrijitoarele din regiunile Niederösterreich, Viena şi Burgenland.

„Pe data de 13 are loc cea de-a doua plecare din Timişoara şi este destinat celorlalte regiuni ale Austriei. Returul se va face pe data de 16. Următorul transport este planificat pe data de 17 (plecare din România), pe 19 retur. Pe 20 mai este plecare din nou către Austria cu retur în data de 23”, a explicat Delia Lup, potrivit căreia în momentul de faţă pot pleca în Austria doar persoanele cu PFA activ pe teritoriul Austriei. „Austria nu permite plecarea unor persoane care acum doresc să îşi înceapă activitatea”, a mai declarat Delia Lup.

Fiecare agenţie de plasare a forţei de muncă în Austria poate să facă rezervări pentru 10 locuri, 50 de locuri din cele 300 fiind destinate îngrijitoarelor care merg pe cont propriu.

Până la această oră nu s-a anunţat dacă îngrijitoarele care se întorc din Austria vor mai intra în carantină după data de 15 sau pot merge în izolare la domiciliu. Dacă actualele condiţii vor fi menţinute, toţi cei care vin din Austria vor fi plasaţi în carantină.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite