Prima sentinţă în cazul studentului care şi-a omorât vecina pentru că îl deranja. Victima a fost arsă de vie

Prima sentinţă în cazul studentului care şi-a omorât vecina pentru că îl deranja. Victima a fost arsă de vie

Crima a avut loc în 13 iulie 2021, la Timişoara FOTO Pressalert

Tribunalul Timiş a pronunţat o primă sentinţă în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru omor calificat un student din Timişoara care, în cursul lunii iulie 2021, şi-a omorât o vecină cu probleme psihice care îl teroriza. Tânărul este condamnat la 16 ani de închisoare.

Crima a avut loc în 13 iulie 2021, în ziua în care tânărul din Timişoara, student la Facultatea de Fizică, avea examenul de licenţă. Potrivit rechizitoriului, din cauza problemelor de sănătate pe care vecina le avea, între student şi femeie a fost o stare conflictuală permanent.

Potrivit procurorilor, femeia tropăia şi ţipa prin apartament sau bătea minute în şir în podea şi pereţi pentru ca vecinii de dedesubt să facă linişte. Pe fondul tensiunilor, un prim incident grav a avut în 2020. Când vecina sa a venit la el la uşă, tânărul i-a dat femeii un ciocan în cap, faptă pentru care a fost trimis în judecată pentru loviri şi alte violenţe.

În 2021, între student şi vecina sa au continuat tensiunile. În noaptea de 12 spre 13 iulie 2021, femeia care locuia deasupra apartamentului tânărului „a provocat un nou scandal, a sunat şi bătut cu pumnii în uşa apartamentului, trezindu-i astfel pe inculpat şi părinţii săi, deranjată fiind din nou de zgomotul produs de aparatul de aer condiţionat al acestora, amplasat pe peretele exterior al blocului”.

„Într-un final, victima s-a liniştit, însă inculpatul, care trebuia să susţină examenul de licenţă în ziua respectivă, proba orală, nu a mai reuşit să se odihnească cum trebuie”, mai spun procurorii care l-au trimis pe tânăr în judecată.

Crima a fost premeditată

Dimineaţa, după ce părinţii săi au plecat la lucru, tânărul s-a dus cu bicicleta la o benzinărie, a cumpărat 1,74 litri de benzină, a pus-o în debara şi a plecat la facultate. Când s-a întors, a încercat să se odihnească, iar în jurul orei 14.20, vecina de la etaj, deranjată ca de obicei de zgomotul aparatului de aer condiţionat, a coborât la parter şi s-a dus direct la uşa apartamentului vecin, ţipând că are nevoie de linişte.

„Întrucât nu a mai putut suporta gălăgia permanentă şi repetată pe care vecina sa o făcea, inculpatul a luat bidonul cu benzină din debara, pe care a cumpărat-o anterior tocmai pentru o astfel de situaţie, după care a ieşit afară în casa scării, în faţa uşii de acces în apartament. În continuare, fără vreo avertizare prealabilă cu privire la ce intenţiona să facă, ci doar întrebând-o pe vecina sa ce are cu el, inculpatul a turnat aproximativ jumătate de litru de benzină pe aceasta, după care imediat, cu o brichetă, a aprins hainele victimei”, se arată în rechizitoriu. Victima a suferit arsuri pe 98 la sută din suprafaţa corpului şi a murit.

Condamnat la 16 ani de închisoare

La proces, tânărul a recunoscut toate acuzaţiile, cerând să fie judecat în procedură simplificată. Avocatul apărării a cerut ca la pronunţarea sentinţei să se aibă în vedere şi circumstanţele în care a fost comisă crima.

„Faptul că victima a fost în permanenţă o persoană conflictuală în imobilul în care a locuit, în sensul că bătea în uşile vecinilor şi în special în uşa familiei inculpatului, inclusiv noaptea, pe motiv că aceştia ar fi dat drumul la muzică la un volum prea ridicat şi ea nu putea dormi, (…) sub nicio formă nu reprezintă un comportament agresiv ori o conduită de natură să-i atingă grav demnitatea şi totodată, care să fi fost de natură să creeze o puternică tulburare ori emoţie pentru ca inculpatul să nu se poată abţine de la o ripostă fizică”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Judecătorul a mai arătat că „acţiunile respective nu ar fi constituit un comportament şi o conduită atât de grave şi provocatoare care să-l scuze apoi şi să-l determine pe inculpat să o stropească pe victimă cu benzină, după care să-i dea foc, fără ca victima să aibă vreo posibilitate cât de mică să se apere”.

Tribunalul a mai arătat că şi dacă s-ar putea considera că atitudinea şi comportamentul victimei ar fi fost grave, sub nicio formă nu s-ar putea reţine că inculpatul a reacţionat fiindu-i teamă ori tulburat de victimă, ci din contră, a acţionat în deplină cunoştinţă de cauză, fără cea mai mică emoţie, pe fondul supărării duse la extrem pe victima care-i deranja liniştea.

„Totodată, având în vedere condiţiile în care inculpatul a comis omorul, mai exact cu premeditare, sub nicio formă nu poate fi vorba de o acţiune cauzată de teamă sau tulburare, ci de un atac conştient şi deliberat al inculpatului”, a mai decis Tribunalul Timiş. 

Sentinţa de 16 ani de închisoare nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Studentul din Timişoara care i-a dat foc vecinei a premeditat totul. Benzina a fost cumpărată în dimineaţa crimei

Un tânăr de 22 de ani, reţinut după ce a turnat benzină pe o vecină şi i-a dat foc. Femeia a ieşit din bloc în flăcări şi a murit la spital din cauza rănilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările