Preşedintele SUA, Donald Trump, a trimis o placă memorială la Timişoara, cu ocazia celor 30 de ani de la Revoluţie

Preşedintele SUA, Donald Trump, a trimis o placă memorială la Timişoara, cu ocazia celor 30 de ani de la Revoluţie

Fosta Garnizoană din Piaţa Libertăţii FOTO Ştefan Both

Placa memorială va fi amplasată pe zidul fostului comandament al Garnizoanei şi al viitorului Muzeu al Revoluţiei din Timişoara, două traverse de placa cu Proclamaţia de la Timişoara.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a trimis la Timişoara o placă memorială, pentru marcarea a 30 de ani de la revoluţia anticomunistă, care a început în oraşul de pe Bega. Placa va fi montată pe zidul Garnizoanei din Piaţa Libertăţii – locul în care, în 17 decembrie 1989, armata avea să deschidă focul împotriva manifestanţilor.
 
Dezvelirea plăciii va avea loc miercuri, 18 decembrie, în prezenţa ambasadorului Americii în România, Adrian Zuckerman.
 
“Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, vine la Timişoara să dezvelească placa memorială, trimisă de domnul preşedinte Donald Trump, pentru recunoaşterea meritelor şi eroismului celor care s-au luptat în revoluţie, acum 30 de ani. Acestă placă va fi amplasată pe zidul fostului comandament al Garnizoanei şi al viitorului Muzeu al Revoluţiei din Timişoara. Va fi la două traverse de placa cu Proclamaţia de la Timişoara”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Patrimoniu şi Cultură Timiş.
 
Garnizoana din Piaţa Libertăţii a fost demilitarizată definitiv în această vară, când MApN a predat clădirea Ministerului Culturii, care va amenaja acolo Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.

 
Pentru amenajarea Muzeul Revoluţiei există finanţare dintr-un grant obţinut de Ministerul Culturii de la Banca Mondială, în valoare de aproximativ trei milioane de euro, iar în acest moment se lucrează la proiectare.
Fosta Garnizoană militară din Piaţa Libertăţii îşi deschide proţile pentru prima dată civililor, luni, 16 decembrie, în cadrul unui eveniment care marcheză 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei. 

 
Expoziţia „Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuţi ai Revoluţiei din România” este realizată de Dobrivoie Kerpenisan, “Re:Vederea Revoluţiei” de Andrei Pandele iar „Oameni. Putere. România. Revoluţie” de către Cornel Brad. Un alt spaţiu al garnizoanei va găzdui fotografiile ce poartă semnăturile lui Constantin Duma, Cătălin Regea, Ioan Radu, Mircea Radu şi Valentin Şuta.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: