O tradiţie veche renaşte la Timişoara. Spiriduşul înfricoşător le aduce copiilor răi un bastonaş cârn în loc de daruri

O tradiţie veche renaşte la Timişoara. Spiriduşul înfricoşător le aduce copiilor răi un bastonaş cârn în loc de daruri

Krampus, spiriduşul rău care sperie copiii  FOTO Wikipedia

Festivalul Krampus, un obicei vechi al iernii în Europa Centrală, va repune Timişoara pe harta oraşelor care îl onorează şi va fi un punct central de atracţie de ajun de Moş Nicolae.

GALERIE FOTO

O tradiţie a Europei Centrale, astăzi pe nedrept pierdută la noi, va fi reînviată la Timisoara prin organizarea unui festival stradal inspirat atât de obiceiurile vechi ale zonei, dar şi de evenimentele asemănătoare organizate cu regularitate în marile oraşe ale Europei. Aceste festivaluri tematice devin puncte de atraţie majore pentru localnici şi vizitatori. Evenimentul de la Timişoara va avea loc în 5 decembrie, în ajunul sărbătorii de Moş Nicolae.
 
În tradiţia veche europeană, copiii buni sunt răsplătiţi de Moş cu daruri, iar la copiii răi venea Krampus, un spiriduş cu aspect înfricoşător, care le aduce un bastonaş cârn în loc de daruri. 
 
“Toată lumea a auzit de Moş Nicolae, toată lumea ştie că acesta aduce copiilor buni daruri, dulciuri, dar aproape nimeni nu a auzit de Krampus. El este varianta rea al lui Moş Nicolae, cel care aduce acel beţişor copiilor care nu au fost prea cuminţi. Krampus are un aspect înfricoşător, care să sublinieze factorul educativ, încât cei mici să îşi îmbunătăţească comportamentul. Această tradiţie este specifică Europei Centrale, la noi, în această zonă, s-a diminuat şi apoi a dispărut complet. Noi ne propunem să reînviem această tradiţie”, a spus organizatorul evenimentului, Gabriela Popovici, preşedintele Asociaţiei Pro Durabil.

Cei doi, spiritul bun şi cel rău, se confruntă în cadrul unei tradiţii străvechi (după unii cercetători, pre-creştină) iar confruntarea se constituie într-un eveniment stradal de anvergură. Actuala figură a lui Krampus este originară de pe teritoriul Austriei. 

 
În ziua de azi, figura lui Krampus nu mai este la fel de înfricoşătoare ca în trecut, copiii din Viena putând găsi în cofetării marţipan cu figura spiriduşului rău, dar se produc şi numeroase jucării. 

 
Festivalul Krampus va avea loc în seara de 5 decembrie. Începe în Piaţa Libertăţii cu o paradă spre Piaţa Victoriei, alaiul fiind condus de personajul principal, Krampus, în sunete de tobe, cimpoaie şi alte instrumente muzicale.
 
“Frestivalul va începe printr-o fantastică paradă, un alai la care se pot alătura toţi cei care doresc, cei care vor să poarte costume specifice şi măşti speciale. Aici vor fi prezenţi artiştii de la Deep 6 şi Peregrinii, care au o mare experienţă la festivaluri stradale. Va fi paradă cu lumini şi făclii. Parada se va opri în piaţa de evenimente, în centrul oraşului”, a mai spus Gabriela Popovici.

 
Spectacolul principal al festivalului Krampus va avea loc în faţa Operei, care va consta într-o alegorie coregrafică, muzică şi spectacol de foc, care va simboliza triumful binelui şi alungarea demonului Krampus până la o nouă sosire a iernii. Trupa Peregrinii va interpreta cântece originale şi adaptări ale unor cântece vechi, care vor da frisoane participanţilor. Din fericire, partea întunecată a obiceiurilor hibernale va fi luminată la sfârşitul show-ului de un happy-end mult-aşteptat.
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările