FOTO Biserica Notre Dame din Timişoara, descoperită în sunetele orgii Wegenstein

FOTO Biserica Notre Dame din Timişoara, descoperită în sunetele orgii Wegenstein

Superba biserică a sururilor de Notre Dame FOTO: Ştefan Both

Eveniment unic în Timişoara, miercuri seara, în cadrul festivalului Timorgelfest 2013. Toate cele 16 orgi existente în bisericile din oraş au răsunat la aceeaşi oră

Ştiri pe aceeaşi temă

Au fost 16 concerte, cu 16 organişti timişoreni, un record al muzicii, un record timişorean demn pentru o viitoare capitală a culturii Europene. Concertele au avut darul să popularizeze şi minunatele monumente culturale şi istorice pe care le are Timişoara. 
 
Domul Catolic din Piaţa Unirii, Biserica Romano Catolică Millenium din Piaţa Traian, Biserica Romano Catolică Sf.Ecaterina, din Cetate, Biserica Reformată din Piaţa Maria, Biserica Luterană de la Punctele Cardinale, Biserica Notre Dame din Timişoara, Biserica Romano Catolică din Elisabetin, Biserica Romano Catolică din Iosefin, Bisericile Romano Catolice din Freidorf, Fratelia, Mehala, Biserica Romano Catolică a Piariştilor şi-au pus orgile la dispoziţie muzicienilor.
 
Concertul de la Biserica Notre Dame din cartierul Iosefin a fost suţinut de Anca Lupu, care a cântat pe orga realizată de firma renumitului constructor de orgi, timişoreanului Leopold Wegenstein. 
 
Aceast lăcaş de cult este una din cele mai interesante din Timişoara, construit între anii 1893-1895 după planurile arhitecţilor timişoreni Eduard Reiter şi fiul său Alexander Reiter. 

GALERIE FOTO din Biserica Notre Dame din Timişoara

Biserica este cunoscută sub acest nume datorită apartenenţei sal la ordinul “Surorilor de Notre-Dame” înfiinţat în Germania în anul 1833.  

Consacrarea bisericii de la Timişoara a avut loc la 8 octombrie 1895, în prezenţa episcopului Alexader Dessewffy. Biserica are trei altare, iar în cele două turnuri se află patru clopote turnate şi armonizate de firma meşterului Anton Novotny din Timişoara.

Băncile şi o bună parte din lucăriturile de lemn au fost realizate de tâmplarul Josef Gertheisz, din Iosefin. Statuile şi altarul de lemn au fost aduse din Tiroulul de Sud. 

În timpul comunismului, Statuia lui Cristos Regele Universului, a fost înlăturată şi ascunsă în biserică, pentru simplul motiv că purta insemnele regalităţii. După 1990, surorile au reaşezat statuia în biserică. În 1944, biserica a fost bombardată de armata Aliaţilor, care au adus mari stricăciuni. 

Biserica este parte dintr-un vast complex din care mai făceau parte Liceul Romano-Catolic de Fete Notre Dame, astăzi Colegiul Bănăţean şi Liceiul sârbesc Dositei Obradovici, grădiniţa, şcola pedagogic pentru educatoare şi fete, orfelinatul, clădirile administrative ale ordinului călugărilor.

Citiţi şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: