Dominic Fritz, contre cu preşedintele CJ Timiş: Alin Nica fabulează despre o posibilă decizie a primarului Timişoarei de a forţa carantina

Dominic Fritz, contre cu preşedintele CJ Timiş: Alin Nica fabulează despre o posibilă decizie a primarului Timişoarei de a forţa carantina

Alin Nica este deja vaccinat, Dominic Fritz a trecut prin boală

Timişorenii aşteaptă decizia care se va lua cu privire cu posibila carantinare a oraşului de pe Bega. Între timp, nici autorităţile nu sunt decise care este cea mai bună măsură.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Alin Nica, preşedintele C.J. Timiş, susţine că nu este de acord cu carantinarea fără discernământ a municipiului Timişoara şi a zonei periurbane.  
 
În cadrul discuţiilor cu şeful DSU Raed Arafat, cu directorul DSP Timiş şi cu primarul Timişoarei am solicitat cifrele, datele şi previziunile pe baza cărora se încearcă instituirea carantinei. Până în momentul de faţă nu am primit argumente solide astfel că decizia mea este împotriva unei carantine formale, lipsite de eficienţă. 
 
Dincolo de respectarea distanţării sociale şi a normelor de igienă, Timişoara are nevoie de vaccinuri, de o informare corectă şi responsabilă a locuitorilor şi o abordare care să vizeze deopotrivă sectorul medical, cel economic şi pe cel al educaţiei.  
 
Dacă totuşi decizia primarului Timişoarei este de a forţa carantina, atunci atrag atenţia asupra necesităţii adoptării în paralel a următoarelor măsuri: 
 
- libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate şi pentru cele care au făcut deja boala; 
 
- sprijin financiar compensatoriu de urgenţă pentru operatorii economici afectaţi; 
 
- alocarea de către Ministerul Sănătăţii a unui număr suplimentar de vaccinuri.  
 
În toamna anului trecut, la o rată de infectare comparabilă sau chiar mai mică dacă luam în considere faptul că au fost introduse în calcul şi focarele, a fost solicitată carantina pentru Timişoara şi a fost respinsă. Închei cu o întrebare retorică: ce s-a schimbat de atunci?, a scris Alin Nica pe Facebook. 
 
A urmat, sâmbătă dimineaţa, şi reacţia primarului Dominic Fritz. Acesta spune că de când a primit vestea că Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat carantinarea Timişoarei, încearcă să găsească răspunsuri, împreună cu alţi oameni în poziţii de răspundere, la dilema uriaşă cu care ne confruntă situaţia actuală: cum salvăm mai multe vieţi, cum să respectăm nevoile copiilor care abia au început şcoala după o perioadă mult prea lungă acasă, cum împăcăm nevoile celor din HORECA care sunt deja la pământ, ale tuturor care nu mai suportă pandemia asta - fără să negăm realitatea critică din spitale?  
 
Există o cale să oprim creşterea masivă a cazurilor Covid fără să luăm măsuri mai restrictive aşa cum ne recomandă, urgent, experţii?  
 
Care este impactul mai mic pentru economia locală? O carantinare scurtă când lucrurile încă sunt controlabile, sau o carantinare lungă, când lucrurile deja au scăpat de sub control? 
 
De luni până azi au murit 32 de persoane de Covid în judeţul Timiş.  
 
Am vorbit cu doctorii din spitale, care îmi spun că situaţia este mai dramatică decât oricând, speriaţi de ferocitatea cu care acţionează noua tulpină a virusului.  
 
Am discutat de mai multe ori cu secretarul de stat Raed Arafat, cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu vicepremierul Barna, cu noul prefect al Timişului, Nemeth Zoltan, dar şi cu Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean, care este şi vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), forul care va decide asupra carantinării.  
 
Toate discuţiile au fost purtate cu maximă seriozitate şi responsabilitate. Cu atât mai mult mă întristează că iar a început jocul politic, ca şi cum acum asta ar conta, ce politician sau ce partid iese mai bine din această situaţie imposibilă.  
 
Alin Nica fabulează despre o posibilă ”decizie a primarului Timişoarei de a forţa carantina”. El ştie foarte bine că votul meu în CJSU cântăreşte la fel de mult ca şi al lui. Nu pot şi nu voi forţa nimic.  
 
Dimpotrivă, cred că o astfel de decizie trebuie bazată pe un consens larg şi pe asumarea responsabilităţii pentru urmări, indiferent de decizie. Nu voi cădea în capcana oportunismului de moment care a ţinut şi ţine România pe loc, şi o slăbeşte în momente grele. 
 
Cred că există argumente extrem de pertinente şi pentru, şi împotriva unei carantinări. Este o responsabilitate uriaşă pe umerii celor peste 40 de membri CJSU. Votul meu îl voi da, cu responsabilitate şi asumare, după ce voi vedea toate datele şi voi asculta toate opiniile”, susţine Dominic Fritz

Vă mai recomandăm:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările