Decizia Inspecţiei Judiciare în cazul unei judecătoare care a amânat arestarea unor tâlhari invocând că are o zi grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O judecătoare care a amânat judecarea unei cereri de arestare pentru că a fost obosită, având o zi plină, a fost cercetată de Inspecţia Judiciară, care s-a sesizat din oficiu după ce scandalul a „explodat” în presă.

Mihaela Lazău, judecătoare la Judecătoria Sânnicolau Mare, a fost cercetată de Inspecţia Judiciară după ce, în februarie 2017, a refuzat să judece o cerere de arestare a unor tâlhari recidivişti acuzaţi că au intrat în casă peste o bătrână pentru a o tâlhări. Totul s-a întâmplat în 14 februarie 2017, când poliţiştii i-au prins pe cei patru tâlhari şi i-au reţinut pentru 24 de ore, prezentându-i ulterior instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Chiar dacă ordonanţa de reţinere a celor patru tâlhari urma să expire, iar odată lăsaţi în libertate tâlharii se puteau face nevăzuţi, judecătorul care era de serviciu în ziua respectivă, Mihaela Lazău, a refuzat judecarea cauzei invocând că este obosită după o şedinţă de judecată cu mai multe cauze care a durat 11 ore. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că şedinţa de judecată a durat atât de mult, fiind suspendată şi reluată în repetate rânduri, tocmai pentru judecătoarea să evite intrarea în sală pentru judecarea cererii de arestare.

Într-un final, şedinţa pentru judecarea cererii de arestare a fost programată a doua zi la ora 9.00 şi numai şansa a făcut ca tâlharii să nu fugă, putând fi arestaţi. În urma situaţiei create, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi a cercetat-o pe judecătoarea Mihaela Lazău.

Din verificări a rezultat că în ziua de 14 februarie, când avea şedinţă de judecată obişnuită, Mihaela Lazău era programată şi ca judecător de permanenţă. Astfel, la ora 14.53, judecătoarea i-a cerut preşedintelui instanţei să o înlocuiască pentru că „în seara anterioară a participat la soluţionarea unui alt dosar de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, în ziua respectivă este programată în şedinţă de judecată, nu este refăcută complet după boala pentru care a fost în concediu medical, iar suspendarea şedinţei pentru soluţionarea propunerii de arestare ar perturba activitatea sa şi pe cea a părţilor din dosare”.

Preşedintele instanţei nu a aprobat cererea, iar judecătoarea a programat şedinţa pentru judecarea cererii de arestare a tâlharilor pentru a doua zi la ora 9.00, când cei patru au şi fost arestaţi. În urma situaţiei create, Inspecţia Judiciară a declarat-o nevinovată pe judecătoare, arătând că „nu a rezultat niciun indiciu că doamna judecător Lazău Mihaela ar fi încălcat normele de drept procesual cu ştiinţă, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane”.

„Pentru a exista caracterul grav al neglijenţei, este necesar ca rezultatul produs ca urmare a încălcării normelor procedurale să fie unul definitive pentru care nu mai există remedii procesuale. Or, propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor a fost soluţionată a doua zi, după înregistrarea dosarului în condiţiile în care în ziua sesizării instanţei doamna judecător a participat, timp de aproximativ 11 ore, la o altă şedinţă de judecată. Mai mult, deşi a expirat durata reţinerii, toţi inculpaţii au fost prezenţi la soluţionarea propunerii de arestare preventive, iar măsurile luate faţă de aceştia au fost puse în executare în aceeaşi zi”, arată Inspecţia Judiciară în rezoluţia de clasare a lucrării care a vizat-o pe judecătoarea Mihaela Lazău. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite