Cum sunt atraşi doctorii români cu cabinete medicale la cheie în Germania. „Au la dispoziţie zece ani să plătească“

Cum sunt atraşi doctorii români cu cabinete medicale la cheie în Germania. „Au la dispoziţie zece ani să plătească“

Târgul Cariere în alb de la Timişoara FOTO Ş.Both

Aproximativ 300 de medici s-au prezentat la interviuri la ediţia de toamnă a „Carierelor în alb“, cel mai mare târg de joburi pentru personal medical din Banat care a avut loc duminică, 18 noiembrie, la Timişoara. Au venit recrutori din Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda, Suedia, Norvegia şi Danemarca.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO
Medicii români sunt atarşi în continuare de mirajul Occidentului, în ciuda faptului că salariile la spitalele de stat din România au crescut în ultima perioadă. Argumentul este că spitalele din ţară au puţine posturi scoase la concurs, în străinătate se câştigă în continuare mult mai bine, iar condiţiile de muncă sunt mult mai bune.

„Este a 19-a ediţie a târgului. Facem de două ori pe an acest eveniment. Avem contracte cu opt recrutori, dintre care doar unul din România. Ceilalţi caută candidaţi pentru diverse ţări din Europa“, a spus Corina Popa, din echipa de oreganizare. La Timişoara au venit reprezentanţi ai unor spitale din Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda, Suedia, Norvegia şi Danemarca.

Se caută toate specializările

Străinii caută medici specialişti, dentişti, medici de familie, medici rezidenţi, asistenţi, farmacişti, infirmieri sau îngrijitori.

Participanţii au aflat şi că în Germania pot cumpăra cabinete medicale, de la proprietarii aflaţi în pragul pensionării. „Îi ajutăm pe medicii specialişti să deschidă un cabinet privat în Germania. Mai exact, să cumpere un cabinet de la medicii care se pensionează. E mult mai rentabil. Automat, cumpără cabinetul şi beneficiază şi de portofoliul de pacienţi ale cabinetului. E un avantaj mare. E valabilă oferta în toată Germania. Sunt foarte mulţi medici în vârstă care doresc să-şi vândă cabinetul. Gândiţi-vă că, în Germania, fiecare comună are un spital. În acel spital de comună se fac şi operaţii complicate“, a spus Tiberiu Sebo, reprezentat al uneri firme germane de recrutare.
 
 

Un cabinet medical costă între 50.000 şi peste 200.000 de euro, în funcţie de dotări şi mărime. „Nu este deloc complicat pentru un străin. Banca medicilor oferă un credit foarte avantajos, cu dobândă de sub 2% pe an, şi au la dispoziţie zece ani să plătească acest cabinet. Nu este nevoie de giranţi. Un cabinet de medicină de familie poate să plece de la 50.000 de euro, un cabinet stomatologic - în jur de 80.000 de euro. Dar sunt şi cu 200.000 de euro, în oraşe mai mari“, a adăugat Tiberiu Sebo.

Germania este una dintre ţările cu cei mai mulţi medici români din Europa. Prima condiţie este ca medicul să vorbească limba germană. „Salariul unui medic rezident în Germania pleacă de la 3.000 de euro, brut. Pentru o gardă de 24 de ore este plătit între 500 şi 1000 de euro. Un medic specialist ajunge la 6.000-7.000 de euro“, a adăugat Sebo.

 
 
Îngrijitori de persoane în Anglia
 
Georgiana Bălan reprezintă Ena Care Group, care recrutează asistenţi-îngrijitori pentru Anglia. 

“Nu trebuie să ai nicio calificare sau experienţă. Doar să aibe o personalitate ok! Noi avem un curs pe care-l predăm, unde le arătăm tuturor ce trebuie să facă în acest job. Engleza trebuie să fie foarte bună. De aici plecăm. Dacă se poate să aibă şi un permis de conducere. Este un job foarte flexibil. Sunt mulţi români, dar cred că numărul lor ar fi şi mai mare dacă s-ar descurca mai bine cu engleza. Asta e o mare problemă. Vrem să recrutăm tineri, mai ales din rândul celor care termină medicina dar nu doresc să înceapă încă o carieră, poate doresc să călătorească un pic, să facă ceva bani. Se câştigă foarte bine. Se pleacă de la 500 de lire pe săptămână”, a povestit Georgiana Bălan.

 
 
 
În Anglia se acordă sprijin pentru toate persoanele aflate în diciultate. “Sunt de toate vârstele, de la tineri la bătrâni. De exemplu, dacă un tânăr are un accident de motocicletă, rămâne paralizat, el are nevoie de ajutor. Vă daţi seama că acesta are nevoie de cineva de vâsta lui, cu care să poată comunica, să poată să meargă împreună la un film, la un meci de fotbal. Se caută foarte mult aceste servicii. Statul plăteşte aceste servicii, ei pot să îşi angajeze un <care-asistant>, aşa se numesc acolo”, a mai spus Georgiana Bălan.
 
Oferte din Scandinavia

Iasmina Hâncu reprezintă o firmă de recrutare de personal pentru toate ţările scandinave. „Pentru medici specialişti, salariul net începe de la 3.500 de euro, pentru asistente 1.800 de euro, iar pentru stomatologi - 2.500 de euro. Procesul de recrutare presupune înscrierea pe un formular pe care-l avem aici. În funcţie de specializare, fiecare persoană va fi contactată şi i se vor face oferte de joburi. Un al doilea interviu va fi în ţara respectivă, apoi se va semna contractul. Partea bună este că agenţia asigură studiu de limbă atât pentru medic, cât şi pentru familia sa. Sunt cursuri intensive. Pe perioada cursurilor de limbă, se oferă cazare şi 700 de euro lunar“, a explicat Iasmina Hâncu. În ultimii şase ani, conform cifrelor oficiale, au plecat din România aproximativ 14.000 de medici.
 
 
 
În ultimii şase ani, conform cifrelor oficiale, au plecat din România aproximativ 14.000 de doctori.  
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările