Ce trebuie să ştie românii care vor solicita paşapoarte în această vară: „Nu va dispărea eliberarea de urgenţă, dar selecţia va fi riguroasă“

Ce trebuie să ştie românii care vor solicita paşapoarte în această vară: „Nu va dispărea eliberarea de urgenţă, dar selecţia va fi riguroasă“

Serviciul de Paşapoarte Timişoara funcţionează în Iulius Mall

Angajaţii Serviciului de Paşapoarte din Timişoara se pregătesc pentru valul de români care vor veni să-şi reînoiască documentele în sezonul estival. Oamenii trebuie să ştie că în scurt timp vor apărea modificări importante în legislaţia privind regimul paşapoartelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deocamdată nu sunt cozi la ghişee însă lucrurile se vor schimba de la începutul lunii iulie, spune şeful serviciului de Paşapoarte Timişoara, Daniel Leahu. 
 
„Ne-am pregătit pentru valul care o să urmeze. Avem experienţa anilor trecuţi, avem şi soluţiile. Foarte multe persoane o să vină din străinătate, lucrează afară, au copii născuţi acolo, alţii sunt la studii. În perioada asta au concediile şi vacanţele. De la an la an se vede o creştere de 20-30 la sută a celor care vin să-şi refacă paşapoartele, chiar dacă multe ţări nu mai cer paşaportul. Foarte mulţi pleacă pe Dubai, Israel, Turcia, iar cei care lucrează în Uniunea Europeană au nevoie de paşaport pentru copii, altfel neputând să călătorească. Cam 50 la sută vin să facă paşaport pentru copii”, a declarat Daniel Leahu. 
 
Atenţie mare, în foarte scurt timp vor avea loc schimbări legislative privind regimul paşapoartelor. 
 
Oamenii trebuie să fie foarte atenţi, legea privind funcţionarea regimul paşapoartelor va suferi modificări. În prezent este la promulgare, la preşedinte. În 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial vor intra în vigoare modificările”, a adăugat Leahu. 
 
Cea mai importantă modificare este legată de eliberarea de paşapoartele temporare, în regim de urgenţă.
 
Paşaportul temporar valabil un an de zile, pe care acum îl eliberăm în aceaşi zi, sau a doua zi, se va elibera în acelaşi termen cu cel electronic, adică 14 zile. Cu mici excepţii. Se eliberează urgent doar în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic. Este necesară prezentarea documentelor care determină necesitatea şi urgenţa deplasării persoanei în străinătate. Dacă se dovedeşte urgenţa pentru unul dintre aceste motive, paşaportul o să fie eliberat în termen de până la trei zile. Nu va dispărea eliberarea de urgenţă, ci se va face o selecţie riguroasă. Regula nouă vine tocmai pentru a preîntâmpina acele cozi şi aglomeraţii la ghişee pe timp de vară. Oamenii sunt încurajaţi să facă paşaport electronic. Mai ales că va avea termen de valabilitate zece ani, faţă de cinci cât era până acum. Acesta este o altă modificare”, a afirmat Daniel Leahu (foto).  
 
 
Pentru că se apropie vacanţele românilor din străinătate, Serviciul de Paşapoarte îşi va schimba programul de luni, 18 iunie. Mai exact, programul de lucru se va prelungi cu două ore, până la 18.30.
 
„Încă nu a început sezonul, nu suntem asediaţi, programările se fac şi pe a doua zi. La începutul lunii iulie ne aşteptăm să fie un val mai mare. Avem cinci ghişee la Timişoara, două dintre ele sunt cu programări online. Mai avem un punct mobil deschis la Lugoj, unde se merge joi, o dată la două săptămâni”, a afirmat Leahu. 
 
O altă noutate de la paşapoarte este că taxele se pot achita şi la CEC. Preţurile nu s-au modificat. Paşaportul electronic costă 252 de lei (pentru persoane peste 12 ani), cel temporar, 96 de lei.
citeste totul despre: