VIDEO Povestea tristă a familiei de lebede de pe Jiu, care şi-a pierdut puii în urma viiturii. Refuză să plece şi au început construcţia unui nou cuibar

VIDEO Povestea tristă a familiei de lebede de pe Jiu, care şi-a pierdut puii în urma viiturii. Refuză să plece şi au început construcţia unui nou cuibar

Familia de lebede de pe Jiu înainte de viitura de la sfârşitul lunii iulie                     FOTO: Claudiu Fiu

O familie de lebede care trăieşte de mai mulţi ani pe lacul de acumulare de pe râul Jiu, din municipiul Târgu Jiu, a avut de suferit enorm în urma viiturii din urmă cu aproximat o lună. Doar un singur pui a supravieţuit, acesta fiind rănit şi se află în grija unei clinici din Sibiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj a monitorizat familia de lebede în decursul anilor, când au dat naştere la multe generaţii. Anul acesta a fost cel mai dificil din cauza viiturii de pe Jiu din urmă cu aproximativ o lună. Din cei cinci pui, doar unul singur a supravieţuit, dar şi acesta are aripa ruptă şi nu va mai putea să zboare. În schimb, cele două lebede adulte au reuşit să supravieţuiască. Acestea refuză să plece şi au început să-şi construiască un nou cuibar. 
 
Claudiu Fiu a relatat pe pagina sa de Facebook povestea lebedelor de pe Jiu: „La Târgu Jiu, în zona Insuliţei, o familie de lebede a găsit locul ideal de a-şi întemeia o familie. Opt generaţii de pui au fost atent monitorizate de către AJVPS Gorj. Au fost ani şi cu şapte boboci şi cu patru. Au fost ani când parte din boboci, imediat după ce au învăţat să zboare, au murit electrocutaţi în liniile de înaltă tensiune care traversează lacul. Lebedele adulte au continuat cu perseverenţă şi nu au cedat. Aşu scos generaţie după generaţie.
 
 
Am aliniat o serie de fotografii, o cronologie a faptelor şi evenimentelor din vara asta. În perioada sărbătorilor pascale 2020, lebedele au scos şase bobocei. După câteva zile, au rămas cinci pui care au trecut printr-un moment tragic. Viitura de la sfârşitul lunii iunie, când apele Jiului au pus în pericol şi chiar au inundat zone întinse din Hunedoara şi Gorj au condus la o manevra de stopare a debitului prin golirea barajului de la Târgu Jiu.
Familia de lebede a rămas practic pe nămol în mijlocul albiei. Nu era o problemă pentru ele, lebedele adulte mai trecusera prin astfel de situaţii, dar în noapte respectivă ceva inexplicabil le-a făcut să intre pe zona de curgere a Jiului... Au fost prinse în spărgătoarele de valuri ale barajului şi au suferit o serie de traume. Astfel doi pui au murit pe loc şi trei au fost răniţi grav. Lebedele adulte au deschis aripile şi au planat peste zona de impact... Au scăpat... puii nu.
 
Cei trei pui răniţi au ajuns în aval cu cca. 500 m de baraj şi au rămas pe mal. Dintre cei trei, doi au murit ulterior, unul în drum spre o clinică de specialitate din Sibiu şi unul chiar în braţele noastre. Scena nu poate fi descrisă în cuvinte şi nici empatia faţă de pui a părinţilor. Unul din pui, ultimul, trăieşte. Este la Sibiu, îngrijit foarte bine are o aripă ruptă şi sunt şanse minime să mai poată zbura, însă acolo sunt şi alte lebede rănite şi se poate înmulţi... Este pe mâini bune.

În acest moment, lebedele adulte se află în zona Insuliţei, au reconstruit cuibarul şi se pare ca pregătesc o nouă generaţie de pui. Sper sa fie cu noroc.
Asta este situaţia, o tragedie imensă, o pierdere imensă“.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: