FOTO Pictura unei biserici monument istoric, distrusă de un instalator. Unde a montat acesta centrala termică

FOTO Pictura unei biserici monument istoric, distrusă de un instalator. Unde a montat acesta centrala termică

Pictura unei biserici monument istoric a fost distrusă de un instalator(https://www.facebook.com/tudor.marius.758)

O pictură interioară a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, lăcaş de cult vechi peste 200 de ani, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă de un instalator care a montat o centrală termică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta este montată exact pe pictura originală a doi dintre ctitorii bisericii. Instalatorul nu s-a oprit aici şi a montat coşul pentru evacuarea gazelor fix între picioarele celui care a contribuit la ridicarea lăcaşului de cult. 
 
Descoperirea a fost făcută de către Marius Tudor, un pasionat al clădirilor vechi şi al arhitecturii acestora. 

„Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813 după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion“, a postat Marius Tudor pe pagina lui de Facebook. 
 
 FOTO: https://www.facebook.com/tudor.marius.758

Pictura bisericii, restaurată cu centrala pe perete

Părintele paroh Popescu spune că centrala este montată de 12 ani şi că pictura a fost restaurată cu ea pe perete.
 
„Centrala este montată de 12 ani. Nu este nimic nou. Este în starea în care am găsit-o când am fost transferat aici. Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete de către restauratori profesionişti avizaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor, de Direcţia de Patrimoniu Bisericesc. Restaurarea a fost finalizată în urmă cu patru ani“.
 

Anchetă penală 

Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei pentru Cultură Gorj, a precizat că s-a deschis o anchetă penală şi se fac cercetări împreună cu Poliţia.
 
„Un reprezentant al instituţiei noastre şi un responsabil al Poliţiei Gorj se vor deplasa mâine acolo şi vor efectua verificări. Se va întocmi un proces verbal, iar în urma cercetărilor se va face o propunere“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: