A început postul Paştelui. Ce spun medicii nutriţionişti despre efectele postirii asupra sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul are un rol benefic asupra organismului uman   Foto: Arhivă Adevărul
Postul are un rol benefic asupra organismului uman   Foto: Arhivă Adevărul

Postul Paştelui, cel mai lung şi aspru post din an, a început din 28 februarie. Pe 27 februarie au fost lăsata secului de carne, după care, de săptămâna viitoare nu se va mai consuma nici produse lactate. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că postul poate fi folositor, dar şi dăunător.

Postul alimentar este benefic pentru sănătate. În primul rând, susţin medicii, are un rol important în prevenirea unor boli metabolice, precum diabetul, obezitatea, dar şi în prevenirea sau ameliorarea altor afecţiuni cum ar fi cele din sfera gastrointestinală sau cardiovasculară.

„Prin reducerea alimentelor bogate în colesterol (carne, ouă, lactate) în perioada postului scade semnificativ nivelul colesterolului seric, fapt care are efect benefic dovedit asupra aparatului cardiovascular, prin reducerea formării plăcii de aterom asupra vaselor sanguine. Postul alimentar poate îmbunătăţi diferite afecţiuni inflamatorii cronice.

De asemenea, excluderea alimentelor grase din alimentaţie pentru o anumită perioadă de timp, aşa cum este postul Paştelui, are efect benefic asupra sistemului gastrointestinal prin reducerea episoadelor de crize biliare la persoanele cu afecţiuni ale colecistului. Postul are efecte pozitive şi asupra ficatului, mai ales că acest organ este cel care metabolizează grăsimile“, a transmis dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Rol important în tratarea afecţiunilor ficatului

Ficatul are un rol principal în reglarea metabolismului, astfel că postul este benefic în tratarea afecţiunilor specifice: „Asupra ficatului, perioada de post poate fi benefică mai ales la pacienţii cunoscuţi deja cu hepatite virale, ciroze hepatice etc şi poate avea rol benefic şi asupra pacienţilor sănătoşi, prevenind apariţia „ficatului gras”, afecţiune de care suferă din ce în ce mai multe persoane“, a mai menţionat medicul Alina Boantă,

Postul este benefic pentru combaterea diabetul de tip II şi obezitate

Repausul alimentar este benefic şi pentru prevenirea mai multor boli metabolice, inclusiv diabetul de tip 2 şi obezitatea. O dietă bogată în legume şi fructe are efecte benefice şi preventive când vine vorba despre obezitate şi diabet zaharat.

„Vorbim despre aceste efecte pozitive când în perioada postului, bolnavii de diabet nu exagerează când vine vorba despre consumul de pâine, făinoase, cartofi, orez şi urmează o dietă/regim alimentar şi un stil de viaţă sănătos, combinat cu activitate fizică.

Postul înseamnă curăţare, detoxifiere şi îndepărtarea cauzelor care provoacă boli. Aşadar, ceea ce este benefic pentru sănătatea noastră spirituală, se dovedeşte util şi pentru sănătatea noastră fizică“, a mai precizat medicul Alina Boantă.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Jaf la o sală de jocuri de noroc din Târgu-Jiu. Casieră ameninţată cu un cuţit

A primit bani de la o femeie care dorea să obţină permisul de conducere mai uşor. Gorjeanul a fost arestat preventiv

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite