UPDATE VIDEO Ce au găsit procurorii DIICOT la percheziţiile de la SEIP Dâmboviţa şi cum erau făcuţi congolezii cetăţeni români

UPDATE VIDEO Ce au găsit procurorii DIICOT la percheziţiile de la SEIP Dâmboviţa şi cum erau făcuţi congolezii cetăţeni români

DIICOT arată că în acest mod au ajuns prin România, în Franţa şi Belgia, în jur de 30 de imigranţi ilegali

Potrivit DIICOT, fostul şef al Serviciului Paşapoarte Dâmboviţa, Dumitru Şerban, este acuzat că falsifica acte, încă din 2012, pentru imigranţii care treceau ilegal frontierele României. La percheziţiile de marţi, de la Evidenţa Populaţiei Dâmboviţa, procurorii au găsit 700 de elemente de siguranţă pentru cărţi de identitate, emise în 2008.

 
Fostul şef de la Evidenţa Populaţiei Dâmboviţa este cercetat de procurori în legătură cu o reţea de trafic de persoane gestionată de un congolez şi mai mulţi români. Pe această filieră erau aduşi imigranţi ilegali din Africa şi plasaţi în Franţa şi Belgia.
 
"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2012, suspecţii Răducanu Ionuţ-Ninel şi Şerban Dumitru (angajat în cadrul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Dâmboviţa, fost şef al Serviciului de Paşapoarte Dâmboviţa) au falsificat mai multe acte de identitate (cărţi de identitate, permise de conducere, paşapoarte, etc.) care permiteau migranţilor trecerea frauduloasă a frontierei de stat precum şi accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene", se arată în comunicatul DIICOT.

 
Procurorii au descoperit 700 de elemente de siguranţă pentru cărţi de identitate, emise în 2008, la percheziţiile de la Biroul pentru Administrarea Bazelor de Date privind Evidenţa Populaţiei Dâmboviţa, şi îl acuză pe Dumitru Şerban, fostul şef al Serviciului Paşapoarte Dâmboviţa, că a falsificat împreună cu Ionuţ Ninel Răducanu, începând din 2012, mai multe acte de identitate (buletine, paşapoarte, permise de conducere) pentru imigranţi ilegali care treceau frontierele României către alte state UE. Astfel, imigranţii puteau circula liber în Europa.
 
Cele patru percheziţii de marţi vin în continuarea anchetei anunţate de DIICOT la sfârşitul lunii septembrie, când au fost arestaţi preventiv congolezul Remy Fernand Okombi şi românii Ion Petrache şi Mihai Sandu Nicula, acuzaţi că gestionau o reţea de trafic de imigranţi şi că le facilitau şederea ilegală în România.
 
Procurorii arătau atunci că cei trei au racolat şi au călăuzit mai mulţi congolezi şi persoane cu cetăţenii africane pe ruta Congo-Coasta de Fildeş-Uganda-România, către destinaţii din Vest, mai ales Franţa şi Belgia.
 
Imigranţii clandestini obţineau vize de la ambasadele României din zona Africii, în baza unor invitaţii din partea unor români sau conaţionali stabiliţi în România, ori sub pretextul participării la diverse întruniri din România. Când ajungeau în România, migranţii erau cazaţi în diverse locaţii din Bucureşti sau din zonele limitrofe, iar membrii reţelei se ocupau să le obţină acte de identitate româneşti false, care le permiteau liberul acces în UE, conform DIICOT.
 
După ce le făceau actele, gruparea scotea migranţii din ţară, pe la frontiera de Vest, către Franţa şi Belgia. În alte cazuri, unor migranţi le-au cumpărat bilete de avion înapoi către ţările de origine, însă cu escale în Franţa. Acolo erau aşteptaţi de alţi membri ai reţelei, care le dădeau alte acte false, ce le permiteau să rămână în Franţa.
 
DIICOT arată că în acest mod au ajuns prin România, în Franţa şi Belgia, în jur de 30 de imigranţi ilegali.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările