Pericol de avalanşă în Munţii Bucegi. Semnalul tras de salvamontişti

Pericol de avalanşă în Munţii Bucegi. Semnalul tras de salvamontişti

Salvamontiştii trag un semnal de alarmă după zilele în care temperaturile au fost ceva mai ridicate. Există risc de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi.

 
„Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă, de tip pulver care în locurile adăpostite are dimensiuni însemnate şi de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanţii cu orientare nord-vestică, nordică şi nord-estică. 
 
Avalanşe pot fi declanşate chiar şi la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă”, au precizat salvamontiştii.
 
Turiştii care ajung în zona montană a judeţului Dâmboviţa, şi nu numai, sunt rugaţi să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor înainte de a pleca pe munte.
 
„Solicitaţi cu încredere sprijinul Echipei Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa. Telefoane utile: Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa 0726.686.685 sau Dispeceratul Naţional Salvamont  0725.826.668 ( 0salvamont)”
 
 
Salvamontiştii atrag atenţia iubitorilor de natură şi sporturi de iarnă să nu se mai aventureze în această perioadă în zonele montane la altitudini de peste 1.800 de metri, unde riscul de avalanşă este de gradul 4 şi în unele zone chiar de gradul 5. 
 
Este vorba de întreaga latură sudică a Carpaţilor Meridionali. 
 
Potrivit specialiştilor în aceste zone, stratul de zăpadă este extrem de instabil, iar precipitaţiile vor fi şi mai abundente după cum au anunţat meteorologii, mai ales la acest sfârşit de săptămână, în care este şi ultimul weekend de vacanţă şcolară. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările