Cel mai vizitat obiectiv din Bucegi, Peştera Ialomiţei, închis publicului. Anumite galerii au fost inundate

Cel mai vizitat obiectiv din Bucegi, Peştera Ialomiţei, închis publicului. Anumite galerii au fost inundate

Peştera Ialomiţei din masivul Bucegi a fost inaugurată pe 25 iulie 2015, după reabilitarea cu fonduri europene de 6,4 milioane de lei

Peştera Ialomiţei, cel mai vizitat obiectiv din Masivul Bucegi, este închis publicului din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile. Peştera Ialomiţei, aflată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, are mai multe galerii inundate, ceea ce duce la imposiblitatea vizitării acesteia.

"După remedierea situaţiei, revenim cu informaţii", se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal "Curtea Domnească".
 
Peştera Ialomiţei din masivul Bucegi a fost inaugurată pe 25 iulie 2015, după reabilitarea cu fonduri europene de 6,4 milioane de lei, iar obiectivul a reuşit să atragă în primele 4 luni şi jumătate de la reabilitare, aproape 85.000 de vizitatori. 
 
– plătitori de bilet întreg (adulţi): 49.223
– plătitori de bilet redus (elevi, studenţi, pensionari): 24.960
– gratuit (preşcolari): 10.661
 
Majoritatea vizitatorilor din afara judeţului au venit de la Bucureşti, Sinaia, Braşov, Constanţa, Târgu-Jiu, Iaşi.
 
Peştera are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura acesteia, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri.
 
 
Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade Celsius. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.
 
Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili — 4,6 milioane de lei.
 
În cadrul proiectului a fost modernizată aleea de acces la peşteră, căile de acces în interior, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. La intrarea în peşteră a fost instalată o scenă pentru oficierea de slujbe sau pentru susţinerea unor concerte.
 
Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 — 18:00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările