Bulgarii din Târgovişte s-au pregătit pentru o nouă ediţie a sărbătorii Paştele Cailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Zaedno a bulgarilor din Târgovişte au anunţat că sâmbătă, 24 februarie, are loc o nouă ediţie a sărbătorii Paştele Cailor. Evenimentul este unic în România şi simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.

Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.

Bulgarii din Târgovişte sau sârbii, aşa cum li se mai zice, îşi pregătesc animalele favorite, caii, mai ceva ca pentru o delifare pe podium. Caii vor defila prin faţa celor prezenţi şi se vor întrece în cadrul unui concurs de frumuseţe şi îndemânare.

”Străbunii noştri, în fiecare an agricol, au considerat un nou început şi pentru asta şi-au sfinţit seminţele pe care le sădeau, la fel au făcut şi cu uneltele. Iar cea mai importantă unealtă de care se foloseau era calul şi atunci îl duceau de Ziua lui Toader la biserică să-l sfinţească pentru prosperitate şi să fie sănătos tot anul. În acea zi gospodina pregătea o mică figurină, numită koncetă, căluţ, pe care o sfinţeau şi gospodarul o împărţea cu calul său, jumătate o mânca el, jumătate calul, ca semn de preţuire pentru animal, social îl aducea la acelaşi nivel cu el. Tradiţia s-a perpetuat, mai puţin am putut-o păstra în perioada comunismului, ea se făcea la nivel de familie, iar acum noi, Asociaţia Zaedno, o facem la nivel de comunitate”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Zaedno, Vasile Ghergu.

“Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor Konceta, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele sale.

”Eu consider că nu există comunitate în municipiul Târgovişte care să îşi fi păstrat atât de bine şi de nealterat tradiţiile ca cea a bulgarilor din Cartierul Matei Voievod şi asta este un lucru extraordinar. Mă bucur că şi administraţia publică locală poate să fie alături de această comunitate de oameni harnici, comunitate care face cinste municipiului Târgovişte”, a declarat, la conferinţa de presă de joi, primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

image

Pentru grădinarii care iubesc munca, zăpada mare din iarnă este certitudinea recoltelor bune de la vară. Dar zăpada mare este ea însăşi o persuasiune pentru odihnă şi huzur: carne la cazan mai e, vin în beci mai e, chef de vorbă, aşişderea, slavă Domnului! Zăpada mare a prelungit perioada sărbătorilor. Şi bulgarul, ca şi românul, când e vorba de sărbătoare, este întotdeauna bucuros de oaspeţi!

Program Tudoriţa 

10:30 Primirea invitatilor

11:30 Deplasarea cu carutele la Biserica Sf. Nifon

12:00 Slujba religioasa urmata de sfintirea cailor si a gradinarilor

13:30 Parada cailor si intrecceri hipice

14:30 Spectacol folcloric romanesc si al minoritatilor nationale (bulgara, greaca, armana)

16:30 Socializare la Sediul Asociatiei ZAEDNO

16:30 Spectacol de teatru pentru copii "Nazdravaniile lui Pacala" (in sala Matei-Voievod)

19:00 Premiera teatru "Nunta lui Figaro" in regia lui M.C. Ranin (sala Teatrului Tony Bulandra)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite