Avocatul Poporului cere refacerea anchetei în cazul decesului unui bebeluş născut prematur în Dâmboviţa. Şefii spitalului n-au găsit nicio neregulă iniţial

Avocatul Poporului cere refacerea anchetei în cazul decesului unui bebeluş născut prematur în Dâmboviţa. Şefii spitalului n-au găsit nicio neregulă iniţial

Avocatul Poporului recomandă autorităţilor sanitare din Dâmboviţa refacerea cercetării disciplinare şi reanalizarea împrejurărilor în care a decedat un bebeluş de numai o lună, născut prematur. Decesul bebeluşului survenit în compartimentul ATI al Secţiei nou-născuţi.

Printr-o recomandare adresată conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Avocatul Poporului solicită acesteia, printre altele, să ia măsuri urgente pentru „realizarea tuturor măsurilor dispuse de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa în urma controlului efectuat cu privire la decesul unui nou născut premature la începutul anului şi refacerea cercetării disciplinare şi reanalizarea împrejurărilor în care a decedat bebeluşul...”, a precizat Avocatul Poprului. 
 
„Din primele investigaţii - comisie de disciplină, comisie de etică - nu s-a găsit nimic în neregulă, în afara faptului că era un pacient grav, instabil, monitorizat non-stop de către aparate. Deci era într-un incubator, nu într-un păţut, monitorizat”, a precizat dr. Roxana Aldea, şefa Secţiei de Neonatologie din Spitalul Judeţean Târgovişte, la vremea respectivă.
 
Cel care a sunat la 112 a fost chiar tatăl copilului, care a declarat că este vorba de o moarte suspectă. "A fost lăsat nesupravegheat. A murit din cauza unei perfuzii greşite", a spus la vremea respecivă tatăl copilului.
 
Reacţia şefilor spitalului din Târgovişte după moartea unui bebeluş de o lună: „Nu s-a găsit nimic în neregulă, decât că era un pacient grav“
 
Ce a mai cerut Avocatul Poporului:
 
„Revizuirea tuturor formularelor şi registrelor de evidenţă folosite pentru activităţile de monitorizare a nou născuţilor prematur; completarea procedurilor operaţionale referitoare la monitorizarea nou născuţilor prematuri, cu precizări clare referitoare la consemnarea parametrilor monitorizaţi privind starea de sănătate a pacientului; instruirea personalului medical al secţiei de nou născuţi prematuri cu privire la respectarea Procedurii operaţionale privind completarea, circuitul şi accesibilitatea FOCG; efectuarea demersurilor pentru completarea corespunzătoare a schemei de personal a secţiei de neonatologie şi încadrarea în normativul prevăzut de legislaţia în vigoare; analizarea nivelului de pregătire profesională pentru întreg personalul medical din secţia neonatologie – sector prematuri şi asigurarea perfecţionării profesionale a acestora, corespunzător nivelului 3 obţinut recent de Spitalul de Obstetrică Ginecologie Târgovişte”, mai arată Avocatul Poporului.
 
Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu, anchetei şi a altor demersuri efectuate de către Instituţia Avocatul Poporului, după apariţia în presă a unor ştiri privind decesul unui nou născut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, deces survenit după efectuarea unei transfuzii, părinţii acuzând personalul medical de malpraxis şi susţinând că nou născutul a fost lăsat nesupravegheat, timp în care starea de sănătate a acestuia s-a agravat.
 
În urma anchetei şi demersurilor efectuate de către Avocatul Poporului, s-a constatat, între altele, că, deşi la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă au fost convocate, în luna ianuarie 2019, Comisia de disciplină şi Consiliul Etic, acestea (reunite în şedinţă comună) nu au identificat nereguli cu privire la respectarea procedurilor operaţionale şi nici alte disfuncţionalităţi cu privire la caz, nefiind dispuse niciun fel de măsuri.
 
De asemenea, Comisia de disciplină nu a audiat niciuna dintre asistentele medicale care au fost de serviciu şi care au participat la administrarea transfuziei şi la intervenţiile efectuate de medic după înrăutăţirea stării nou născutului, deşi acestea aveau atribuţii în monitorizarea pacientului şi asigurau administrarea tratamentului prescris de medic.
 
 
Avocatul Poporului a mai constatat că nu au fost efectuate verificări cu privire la respectarea procedurilor operaţionale aplicabile în acest caz şi cu privire la modul în care au fost efectuate consemnările în Foaia de observaţie clinică generală şi fişele anexe la aceasta, în procesul verbal al şedinţei nefiind consemnat nimic referitor la aceste aspecte.
 
Faptul că, în urma verificărilor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa au constatat deficienţe grave, au dispus măsuri de remediere a acestora şi au aplicat sancţiuni persoanelor fizice şi juridice vinovate denotă faptul că verificările efectuate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte în urma acestui incident au fost superficiale.
 
În plus, în ceea ce priveşte consimţământul mamei, reprezentanţii spitalului au prezentat consimţământul informat pentru asistentă medicală al acesteia, luat la data internării, însă fişele care prevăd rubrica “consimţământ pentru pacientul transfuzat”, nu sunt semnate de către mamă, fiind astfel încălcate dispoziţiile legale.
 
Pe de altă parte, reprezentanţii Avocatului Poporului au mai constatat că, în perioada în care nou născutul s-a aflat în salonul de prematuri, cu monitorizare, valorile parametrilor monitorizaţi nu au fost consemnate scriptic, ci au fost doar vizualizate de către asistenta medicală care asigura supravegherea, nefiind posibilă o verificare cu privire la evoluţia acestor parametri” – se arată în comunicatul instituţiei.
 
Reacţii oficiale
 
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la scurt timp de la producerea decesului, că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa fac verificări în cazul bebeluşului care a decedat la Spitalul Judeţean din Târgovişte.
 
Oficialul a spus că acest caz i se pare „ciudat”. Decesul bebeluşului survenit în compartimentul ATI al Secţiei nou-născuţi.
 
Tatăl copilului a spus că bebeluşului i s-a pus o perfuzie şi că a fost lăsat nesupravegheat. ''Acum spun că a făcut şoc copilul că a fost a doua transfuzie de sânge. Când copilul a mâncat normal, a luat în greutate. Şi acuma...pentru ce? Pentru câteva minute sau cât a stat copilul nesupravegheat?'', a povestit, la spital, tatăl bebeluşului.
 
PE ACEEAŞI TEMĂ:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: