Artefacte de senzaţie, descoperite la curtea lui Vlad Ţepeş. Complex ecleziastic medieval, vechi de sute de ani

Artefacte de senzaţie, descoperite la curtea lui Vlad Ţepeş. Complex ecleziastic medieval, vechi de sute de ani

FOTO: Curtea Domnească Târgovişte

Arheologii de la Curtea Domnească din Târgovişte au făcut o nouă descoperire de senzaţie. Un complex ecleziastic medieval, necunoscut până astăzi, a fost scos la lumină în urma unor săpături.

Descoperirea a fost făcută săptămâna trecută. Piesele au fost încadrate cronologic, în intervalul secolelor XVI-XVII şi sunt reprezentative pentru a ilustra contextul arheologic. 
 
Este vorba de o cărămidă inscripţionată cu planul unei clădiri şi un lacrimariu, ambele descoperite în anul 2020, în punctul Calea Domnească, nr. 192, în imediata vecinătate a fostei Curţi Domneşti de la Târgovişte.
 
„Deosebirea faţă de o cărămidă obişnuită, găsită deseori într-o săpătură arheologică medievală, constă în prezenţa pe una din feţe a unor incizii ce indică planul unei clădiri. Funcţia religioasă atribuită acestei schiţe, dincolo de aspectul insuflat la prima vedere, este susţinută şi de numeroasele morminte identificate în spaţiul cercetat, aproximativ 25 de gropi de înhumaţie”, spun arheologii de la Curtea Domnească. 
 
Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte, aduce în atenţia publicului, sub forma expunerii, noi descoperiri cu rezultate notabile în privinţa habitatului medieval targovistean. 
 
Foto Curtea Domnească Târgovişte 
 
Prezenţa planului schiţat pe cărămidă este atribuit unui turn clopotniţă, cel mai probabil, ridicat ulterior, ca parte a unui cimitir medieval. Prăbuşirea acestuia a fost surprinsă în sit, iar imagini ale acestui dezastru sunt redate în filmul care însoţeşte cadrul expoziţional. 
 
Al doilea obiect ales pentru expunere publicului este un vas din sticlă care face parte din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, cunoscut şi ca Unguentarium. 
 
Foto Curtea Domnească Târgovişte
 
„O întrebuinţare a fost cea de vas liturgic, utilizat în ceremonialul religios, la înmormântări sau pus în legătură cu edificarea lăcaşelor de cult. Unele sunt de provenienţă occidentală - atelierele de la Murano, de exemplu. Altele, însă, pot proveni de la ateliere locale, Matei Basarab având o sticlărie la mică distanţă de capitala Târgovişte”, mai arată muzeografii.
 
Artefactele pot fi observate în perioada mai-iunie 2021, la Curtea Domnească din Târgovişte, în clădirea Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, într-un spaţiu special amenajat.
 
 
Foto Curtea Domnească Târgovişte
 
Realizatorii expoziţiei „Comori în Obiectiv: Proiectul unui turn medieval” îşi propun ca prin mediatizarea obiectelor rezultate din săpături arheologice, să se conştientizeze importanţa cercetărilor întreprinse, convinşi că sensul acestora nu este legat doar de recuperarea şi păstrarea artefactelor descoperite, ci, mai cu seamă, de dezvăluirea semnificaţiei şi integrarea lor în contexte istorice mai ample.
 
VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI: 
 

Tezaur de pe vremea lui Mihai Viteazul, descoperit în Târgovişte în urma unor săpături arheologice

O nouă descoperire „de lux” la Curtea Domnească din Târgovişte. Cercetătorii au scos la lumină două farfurioare din faianţă decorativă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările