Imagini din dronă cu lucrările de la Turnul Chindiei. „Sperăm să avem o creştere a numărului de turişti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reabilitare Turnul Chindiei FOTO CJ Dâmboviţa
Reabilitare Turnul Chindiei FOTO CJ Dâmboviţa

Proiectul european, care presupune lucrări de restaurare şi conservare ale Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească (CNMCD) din municipiul Târgovişte, este acoperit în proporţie de peste este 60%, anunţă CJ Dâmboviţa.

Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte se află într-un vast proces de restaurare şi conservare graţie unui proiect implementat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. 

Proiectul urmăreşte valorificarea durabilă, prin conservare şi protejare, a celor 4 obiective istorice: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” şi Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului. 

Valoarea acestui proiect este de aproximativ 20 milioane lei - finanţare europeană, iar cofinanţarea de 550.000 lei este susţinută de Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Termenul de finalizare al proiectului este iulie 2022.

Reabilitare Turnul Chindiei FOTO CJ Dâmboviţa

„În incinta Curţii Domneşti din Târgovişte se realizează cel mai mare şi cel mai important proiect privind reabilitarea monumentelor istorice de aici, din incinta Curţii Domneşti. Prin acest proiect, se vor reabilita ruinele Bisericii-Paraclis, Biserica Mare „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Sfânta Vineri şi, nu în ultimul rând, Turnul Chindiei, un monument şi obiectiv cultural, turistic, la nivel naţional - nu doar pentru judeţul Dâmboviţa. Sunt convins că proiectul se va finaliza înaintea termenului prevăzut, conform contractului, de 24 luni. Anul trecut, când a fost vârful pandemiei, am avut un număr semnificativ de vizitatori la Curtea Domnească. Sperăm ca, prin reabilitarea obiectivelor pe care le-am amintit, să avem o creştere a numărului de turişti şi să promovăm patrimoniul cultural din judeţul Dâmboviţa”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Reabilitare Turnul Chindiei FOTO CJ Dâmboviţa

Până în prezent, la Turnul Chindiei a fost decopertată tencuiala interioară, iar în continuare se execută traseele pentru supraveghere video, urmând a fi executate şi cele electrice. La partea superioară s-au curăţat crenelurile, pentru a se vedea care sunt problemele şi pentru a fi refăcute zonele afectate.

La Biserica Paraclis, se reface zidăria pe partea exterioară după ce, în prealabil, au fost desfăcute porţiunile macerate, grav afectate de umezeală, urmând a se lucra la coronamentul de piatră pentru partajarea lor. 

În ceea ce priveşte lucrările realizate la Biserica Sfânta Vineri, în scurt timp se va termina de bătut şiţa; s-au desfăcut şi s-au curăţat zonele de zidărie deteriorate şi se vor reface zonele cu integrare cromatică, biocidare şi consolidare.

Reabilitare Turnul Chindiei
Reabilitare Turnul Chindiei

La Biserica Domnească, se lucrează la ultimele prinderi de şorţuri de la învelitoare, integrarea cromatică pe zonele de zidărie unde s-a intervenit, biocidare, iar în etapa următoare se va desface schela şi se vor reface  trotuarele.

„Turnul Chindiei este simbolul municipiului Târgovişte şi cred că acest proiect vine să răspundă unei necesităţi importante. Am convingerea că va fi o investiţie de succes şi de asemenea, o investiţie realizată mai rapid decât termenul contractual, ceea ce pentru Târgoviştea turistică înseamnă foarte mult”, a precizat primarul municipiului Târgovişte, Daniel Cristian Stan.

Edilul a anunţat că s-a deblocat şi investiţia de modernizare şi restaurare a Porţii Vânătorilor. Proiectul a fost depus la Institutul Naţional al Patrimoniului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite