VIDEO Doi tineri suceveni vor să mute scena în sufragerie: „Unul din trei spectatori merge la teatru din snobism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirile pentru filmarea piesei "Cerere în Căsătorie" la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu". FOTO: Facebook
Pregătirile pentru filmarea piesei "Cerere în Căsătorie" la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu". FOTO: Facebook

Frustraţi că în oraşul în care locuiesc nu există teatru, doi tineri suceveni au lansat un proiect unic în România: e-Theatrum. Spectacole susţinute de actori profesionişti, filmate din cinci unghiuri diferite la calitate HD, oferite la un preţ rezonabil, pot fi cu uşurinţă vizionate de orice utilizator de internet.

Proiectul e-Theatrum s-a născut la începutul lunii iunie. Protagonişti sunt doi tineri entuziaşti din municipiul Suceava: Cătălina Biholar şi Cezar Păun. Aflat încă în stadiu de prezentare, cu o singură piesă disponibilă, proiectul va fi lansat oficial la 1 octombrie, odată cu debutul „stagiunii”.

Cătălina Biholar este redactor şef la o televiziune locală iar Cezar Păun deţine o casă de producţii de televiziune. Frustraţi că Suceava, oraş fără teatru, fără cinematograf şi fără o sală decentă de spectacole, nu oferă astfel de variante de petrecere a timpului liber, cei doi au pus bazele unui teatru online: e-Theatrum.

Unic la nivelul ţării, pentru un preţ rezonabil, 3,99 USD, proiectul oferă posibilitatea oricărei persoane care are acces la internet să vizioneze la televizorul din sufragerie piese de teatru jucate de actori profesionişti.

Iniţiatorii spun că se adresează unei nişe înguste, publicul ţintă fiind format din spectatorul sincer de teatru.

“O treime dintre spectatori merg la teatru din snobism, o treime din curiozitate, iar o treime din obişnuinţă. Cei din urmă sunt consumatorii sinceri de teatru. Aceste este publicul căruia ne adresăm”, spune Cătălina Biholar.

Fiecare spectator are cel mai bun loc din sală

Cătălina Biholar a ţinut să explice că proiectul este diferit de teatrul TV. e-Theatrum va include piese jucate pe scenă, cu decorurile originale, filmate la calitate ridicată.

„Este teatru online. Sunt spectacole de teatru filmate în sălile de spectacol, pe “scândură”, cu tehnologia modernă, full HD, din cinci unghiuri. Decorurile sunt cele originale din spectacol, nu construite ca pentru teatru TV. Acesta este marele avantaj al mediului online. Când vine vorba despre teatru TV, scenariul, regia şi actorii se mulează pe reguli de filmare impuse, iar senzaţia pe care o are privitorul este aceea că urmăreşte un film cu buget redus. În varianta pe care o oferim noi, modul de filmare se adaptează la spectacolul de teatru fără să-l condiţioneze”, a precizat Cătălina Biholar.

În plus, avantajul unei piese de teatru vizionată în sufragerie este că fiecare spectator are cel mai bun loc din sală.

„Datorită celor cinci unghiuri de filmare HD şi a montajului, fiecare spectator va avea cel mai bun loc din sală şi va privi fiecare scenă din cel mai bun unghi posibil, care să surprindă emoţia de pe chipul actorilor, emoţie care va trece dincolo de ecranul computerului sau al televizorului”, a explicat Cătălina Biholar.

„Cerere în Căsătorie”, piesa de prezentare a proiectului

Pentru prezentarea proiectului, iniţiatorii au ales piesa „Cerere în Căsătorie” de Cehov. Spectacolul în regia lui Mihai Donţu a fost filmat pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani. Piesa a fost deja oferită spre descărcare pe pagina oficială de Facebook a proiectului, pentru suma de 3,99 USD.

Jumătate dintre clienţi provind din diaspora

La mai puţin de o lună de la lansarea primei piese, vânzările nu au fost spectaculoase, dar iniţiatorii spun că este vorba de un proiect pe termen lung şi au răbdare ca să devină cât mai cunoscut. Până acum, jumătate dintre clienţi sunt din străinătate, iar în ţară piesa este descărcată în special de persoane din oraşe mari: Bucureşti, Iaşi, Timişoara. În străinătate, „Cerere în căsătorie” a fost descărcată de ultizatori din ţări ca Cipru, Australia sau Italia.

„Diaspora este un public foarte important pentru noi, mai ales că românii care trăiesc în străinătate au rareori acces la teatru în limba română”, spune Cătălina Biholar.

„Produsul este suficient de ieftin ca să nu fie piratat”

Iniţiatorii proiectului nu se tem de piraterie. Cătălina Biholar a explicat că din octombrie, odată cu lansarea paginii de internet, piesele vor fi vizionate în sistem pay-per-view, folosind tehnologia streaming, tocmai pentru evitarea pirateriei. Mai mult, preţul rezonabil va fi un argument în plus pentru evitarea pirateriei.

„Produsul este suficient de ieftin ca să nu fie nevoie să fie piratat. Spectacolele vor putea fi vizionate exclusiv în formula pay-per-view, iar preţul unei achiziţţii va rămâne de 3,99 USD pentru secţiunea profesionişti. Spectacolele debutanţilor vor fi chiar mai accesibile ca preţ. Colecţionarilor le vom oferi opţiunea de a cumpăra variantele Bluray ale spectacolelor, pe disc, în carcase personalizate”, spune Cătălina Biholar.

„Stagiunea” începe la 1 octombrie

Aflat în perioadă de prezentare, proiectul va fi lansat oficial la 1 octombrie. Tot atunci va fi lansată şi pagina de internet, www.e-theatrum.com. Site-ul va conţine secţiuni pentru profesionişti, debutanţi, independenţi, teatru de păpuşi şi, în viitorul nu foarte îndepărtat, o colecţie cu piesele unui dramaturg foarte popular.

„Lucrăm cu teatre de stat, cu asociaţii, teatre independente şi cu studenţi. Arta arată diferit prin ochii mai multor generaţii, iar publicul are tot dreptul să poată alege dintr-o librărie virtuală cât mai variată. Noi iubim clasicii, dar suntem deschişi la noi abordări”, spune Cătălina Biholar.

Citeşte şi:

Teatru, turniruri, muzică medievală şi acrobaţii, la Festivalul Medieval Suceava

Trupe din România, Ucraina,Ungaria, Macedonia, Bulgaria şi Grecia la Festivalul Bucovina Rock Castle

FOTO Poliţist sucevean, acuzat că a provocat un accident în timp ce dirija circulaţia într-o intersecţie unde avusese loc un alt eveniment rutier

Doi soţi mătură în piaţă şi spală WC-uri, deşi sunt licenţiaţi în administraţie publică

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite