VIDEO Cine este Ştefan Mandachi, afaceristul care a construit din fonduri proprii primul metru de autostradă din Moldova

VIDEO Cine
este Ştefan
Mandachi, afaceristul
care a construit din fonduri proprii primul metru de autostradă din
Moldova

FOTO: Oana Şlemco

Ştefan Mandachi are 33 de ani, este necăsătorit, este avocat şi antreprenor şi se recomandă drept „ţăran de la Sfântu Ilie“, satul din comuna Şcheia a judeţului Suceava în care a copilărit şi în care locuieşte şi acum. La finalul anului 2018, companiile sale aveau peste 850 angajaţi şi o cifră de afaceri de 27,6 milioane euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ştefan Mandachi (33 de ani) a ajuns cunoscut în toată România în ultimele două zile după ce a mediatizat un film în care apare coordonând lucrările de construire în judeţul Suceava a primului metru de autostradă din Moldova. Demersul bărbatului este un protest legat de infrastructura dezastruoasă din regiune.

Tânărul este avocat de profesie, antreprenor şi se recomandă drept ţăran de la Sfântu Ilie, satul din Suceava în care a copilărit şi în care locuieşte şi acum. Pe de altă parte, conduce afaceri prospere.

Face parte dintr-o familie de antreprenori cunoscută în Bucovina. Mama lui, Jeni Mandache, care a murit la sfârşitul anului trecut, a construit hotelul „Imperium“ din Suceava.

Ştefan Mandachi spune că şi-a gândit cea mai de succes afacere din portofoliu încă din facultate. Este vorba despre lanţul de restaurante de tip fast-food „Spartan“.

În februarie 2019, reţeaua „Spartan“, locaţii proprii şi francize, a ajuns la 41 de restaurante în toată ţara, fiind pe locul trei la categoria restaurantelor tip fast-food din România.

În 2018, Ştefan Mandachi a inaugurat hotelul „Magnificus Plaza“ din Suceava. Valoarea investiţiei se ridică la 7,5 milioane euro. La finalul anului 2018, companiile sale şi ale francizaţilor săi aveau peste 850 angajaţi, iar cifra de afaceri anuală a societăţilor deţinute de Ştefan Mandachi, inclusiv francize, se ridica la 27,6 milioane euro.

Într-o conferinţă de presă, care a avut loc luni, la Suceava, Ştefan Mandachi a declarat că pe 15 martie, la ora 15, va inaugura primul metru de autostradă din Moldova. Afaceristul susţine că a făcut investiţia cu resurse proprii, însă nu a vrut să divulge aplasamentul exact al construcţiei. A spus doar că se află între Voroneţ şi Putna, pe un teren care îi aparţine. Mandachi a cheltuit 4.500 de euro ca să construiască "Monumentul Autostrăzii", în semn de protest faţă de faptul că România nu are autostrăzi.

„Suntem singura provincie istorică din Romania cu zero kilometri de autostradă după aproape 30 de ani de la Revoluţie. Am fost astfel condamnaţi la izolare economică şi foarte mulţi oameni şi-au pierdut vieţile în traficul din nord-estul ţării din cauza lipsei drumurilor decente. Sunt mirat că această zonă de graniţă a Uniunii Europene a fost uitată, neglijată şi sfidată. Este momentul ca aceste lucruri să se schimbe iar acţiunile mele din ultimele luni susţin cu tărie această necesitate”, a declarat Ştefan Mandachi.

Antreprenorul a mai spus că pe data de 15 martie, la ora 15, va suspenda timp de 15 minute activitatea restaurantelor şi hotelurilor sale, în semn de protest faţă de faptul că România nu are autostrăzi. Suceveanul i-a provocat şi pe alţi oameni de afaceri să procedeze la fel.

Ştefan Mandachi invită pe toată lumea să i se alăture în acest demers şi-i provoacă pe oamenii de afaceri cunoscuţi să facă şi ei acelaşi lucru, dorindu-şi ca apelul său să se propage în rândul românilor prin intermediul unui mecanism simplu. Fiecare susţinător al demersului este încurajat să provoace alte trei persoane care să se alăture manifestului, de la companii mari, la oameni de afaceri sau angajati. Suceveanul i-a provocat în mod direct pe Ion Ţiriac, George Becali şi Viorel Cataramă.

În urmă cu şase luni, Ştefan Mandachi a tipărit tot pe cheltuiasă proprie, 3 milioane de afişe cu mesajul „România vrea autostrăzi!“, pe care le-a împărţit clienţilor restaurantelor „Spartan“. Spune că a făcut acest demers pentru că era cât pe ce să-şi piardă viaţa la volan din cauza infrastructurii rutiere precare.

Ştefan Mandachi susţine că nu este activist şi nici nu intenţionează să intre în politică. Consideră că doar prin exemplu personal se pot schimba mentalităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările