Suceava: Liviu „Lulu“ Ciornei pictează fără să atingă pensonul

Artistul face portrete cu ajutorul aerografului. Atelierul îl are în bucătăria soţiei şi se pregăteşte de prima expoziţie din viaţa sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liviu Ciornei este un artist sucevean care pictează cu măiestrie printr-o  tehnică modernă, cea a aerografului. În loc de pensulă acesta foloseşte un dispozitiv care, cu ajutorul aerului comprimat, stropeşte cu tuş suprafeţele destinate picturii.


Planşeta artistului poate fi orice, de la maşini, scutere, căşti pentru motociclete, până la pânză, carton, obiecte din plastic sau lemn.


„M-am retras spre artă“


„Când eram mai tânăr mi-am dorit foarte mult să îmi cumpăr un aerograf, dar am căutat în zadar pentru că nu am găsit nicăieri. Pe atunci şi vopseaua era foarte scumpă pentru această tehnică şi nu se merita, însă acum profit din plin de ea“, ne-a spus Lulu, aşa cum îi spun prietenii.


Artistul face chiar şi tatuaje semipermanente, care durează doar şase luni, destinate tinerilor care vor să aibă temporar imprimeuri pe piele. Lulu şi-a descoperit pasiunea de a picta din copilărie, dar a absolvit Şcoala de Mecanică Fină din Bucureşti. N-a renunţat însă niciodată la pictură.


„Chiar dacă eram frigotehnist sau operator chimist, acasă tot mai pictam ceva, mai făceam o caricatură. După ce am lucrat la o firmă care nu m-a mai plătit, am hotărât după un timp să mă retrag spre artă definitiv. De atunci numai cu asta mă ocup şi din asta îmi întreţin familia“, ne-a spus artistul. El şi-a mutat atelierul în bucătăria soţiei, măsură care nu a încântat-o pe consoarta sa deoarece tuşul pulverizat prin aerograf s-a imprimat pe toate oalele şi pe toţi pereţii camerei. „Acolo îmi petrec majoritatea timpului. Soţia nu e prea bucuroasă, dar mă susţine în ceea ce fac şi îmi acordă tot sprijinul“, ne-a spus Lulu.


„Ce am pictat am dat cadou celor dragi“


Suceveanul se ocupă de pictură în ulei, pe pânză şi foloseşte tehnica de creion cerat pastel, aerograful sau schiţează crochiuri. În curând va avea prima expoziţie de artă, după ce timp de aproape 20 de ani a făcut mii de picturi.


„Nu ştiu exact câte am făcut, pentru că nu le mai am. Eu acum nu am nicio schiţă acasă, nu am un portofoliu pentru că de câte ori fac ceva ajung să îl dau cadou unei persoane dragi, ceea ce îmi oferă mai multă plăcere“
, a mărturisit Liviu Ciornei. În lucrările sale predomină portretele marilor artişti din toate timpurile deoarece, susţine el, are o mare plăcere să redea expresia feţei unui om, care transmite mai mult sentiment decât un peisaj static.
_______________

profil
născut.
17 iulie 1959, Suceava.
studii. Liceul de Mecanică, Bucureşti.
familie.
Este căsătorit, are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai grea lucrare realizată?
Am făcut un panou publicitar în pensulă. Avea o dimensiune impresionantă, de şase pe patru metri, pe ambele feţe. Am muncit timp de patru luni la lucrare, iar după ce am terminat, cei care au comandat-o au fost nevoiţi să folosească o macara să o poziţioneze.
Care este tehnica de lucru preferată?
Deşi folosesc absolut orice, de la creion până la carioci sau tuş, prefer să fac schiţe, tablouri şi să pictez diferite obiecte cu aerograful. Am fost pasionat de el încă din tinereţe, dar pe atunci nu aveam posibilitatea să-l achiziţionez.

ce-i place
Artistul se relaxează pictând, dar spune că atunci când mai prinde timp liber preferă să-l petreacă plimbându-se cu Bella, căţelul său pe care îl are de 17 ani.

ce nu-i place

„Nu-mi place politica pentru că sunt sătul de ea până peste cap. Dar nici minciuna şi lucrul prost făcut“, ne-a declarat Lulu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările