Regina Maria şi iubirile ei: soţia Regelui Ferdinand I al României şi-a găsit liniştea în braţele amanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Maria a fost principesă de coroană şi a doua regină a României, în calitate de soţie a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. Cum relaţia cu Ferdinand nu era una dintre cele mai bune, Regina Maria şi-a găsit alinarea în braţele altor bărbaţi, printre care se numără Josh Boyle, Waldorf Astor sau Barbu Ştirbey.

Regina Maria a României s-a născut la data de 29 octombrie 1875 la Eastwell Park în Anglia, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Aceasta a fost principesă de coroană şi a doua regină a României, ca urmare a căsătoriei cu regele Ferdinand I al României, eveniment ce a avut loc la data de 29 decembrie 1892. Regina Maria a născut şase copii, respectiv Prinţul Carol, viitorul rege Carol al II-lea al României, Principesa Elisabeta, Principesa Maria, Prinţul Nicolae, Principesa Ileana şi Prinţul Mircea, însă ultimii doi nu au fost ai regelui Ferdinand.

Până în anul 1914, când Ferdinand a devenit cel de-al doilea rege al României, relaţia dintre el şi regina Maria se răcise, astfel că nu au existat puţine voci care au susţinut că aceasta din urmă ar fi avut mai mulţi amanţi.

„Când s-au urcat pe tron dragostea lor se stinsese de ani de zile. Regele însă admira multe dintre însuşirile soţiei lui — voinţa, sinceritatea, vitalitatea, veselia, dar atâta tot. Treceau săptămâni şi luni fără să-şi vorbească altceva decât banalităţi la masă şi faţă de martori. Nici o intimitate între două vieţi îndreptate pe cărări despărţite. Tronul pe de o parte, încercările ei repetate pe de altă parte, îi apropia din nou vrând nevrând, dar nu destul. Este sigur că în fundul sufletului său el a avut faţă de dânsa adevărata stimă şi adevărata încredere, o cunoştea însă prea bine ca să nu se sfiască de ea”, arată Ion Gheorghe Duca în volumul „Amintiri”.

Regina Maria era considerată una dintre cele mai frumoase femei din Europa. Aceasta a reuşit să capteze atenţia mai multor bărbaţi, printre care s-au numărat colonelul canadian Josh Boyle, aristocratul american Waldorf Astor şi prinţul Barbu Ştirbey.

În vara anului 1902, Maria şi Ferdinand au mers la Londra pentru a lua parte la încoronarea lui Edward al VII-lea. Principesa a rămas pe timpul verii în Anglia, ocazie cu care l-a cunoscut pe Waldorf Astor, un american de 20 de ani, de care s-a îndrăgostit şi cu care a avut o idilă.

image

                   Aristocratul american Waldorf Astor. FOTO www.blog.nyhistory.org

Relaţia dintre cei doi a durat pe parcursul a patru ani, până în anul 1906, când tânărul american a luat decizia de a se căsători cu Nancy Shaw. Maria a fost devastată la aflarea veştii, dându-şi seama că între ei nu va mai putea fi nimic.

„Îl iubeam sincer şi natural cu tot ce are firea mea mi-a dăruit. El era suflarea, aerul şi spiritul vieţii mele şi era conştient de aceasta. Totuşi, în momentul când s-a căsătorit a renunţat total la mine, fără nicio milă. Şi el ştia ce înseamnă să trăiesc dintr-o dată fără el”, îi spunea Principesa Maria Paulinei Waldorf într-o scrisoare.

Un an mai târziu, în anul 1907, Maria avea să-l întâlnească pe Barbu Ştirbey, nepotul domnitorului Bardu Ştirbey. Prinţul a devenit marea iubirea a principesei Maria, relaţia dintre cei noi nefiind una secretă.

„Era tot timpul în preajma ei şi se comporta ca un membru al familiei. La Cotroceni sau la Peleş prinţul avea propria lui cameră. Devenind regină, Maria n-a mai ţinut secretă relaţia, aşa că intrările şi ieşirile ei dese, în camera lui Ştirbey, se petreceau în faţa personalului palatului, fără cea mai mică reţinere şi fără protocolul la care trebuia să se supună de obicei prinţul”, povestea prinţesa Callamachi în memoriile sale.

În primăvara anului 1918, colonelul canadian Josh Whiteside Boyle a reuşit să salveze 60 de români ţinuţi prizonieri la Odessa. El a fost primit ca un erou la Curtea regală, ocazie cu care a întâlnit-o pe regina Maria. Aceasta a fost impresionată din prima clipă de colonelul canadian, îndrăgostindu-se rapid de el. În vara anului 1918, în timp ce se întorcea cu avionul de la Chişinău, Boyle a suferit un atac de cord, fiind îngrijit de regina Maria, la Bicaz. Starea de sănătate a canadianului s-a îmbunătăţit, iar perioada petrecută împreună la Bicaz a fost una plină de iubire, deşi regina Maria s-a gândit că l-ar putea pierde pe Josh Boyle.

Josh Boyle. FOTO hougengroup.com

                        Colonelul canadian Josh Boyle. FOTO www.hougengroup.com

„Oare m-a părăsit Dumnezeu? De ce el? Oare nu-mi mai rămîne nimeni drag, totul se prăbuşeşte în jurul meu, nu mai am nici un sprijin, nici o salvare, nici o speranţă? De ce ? De ce?”, scria regina Maria în jurnalul ei la data de 18 iunie 1918.

Regina Maria a murit la Castelul Pelişor, pe 18 iulie 1938, la vârsta de 63 de ani.

Alte ştiri pe această temă:

Povestea Mariei Obrenovici, amanta din cauza căreia Alexandru Ioan Cuza ar fi fost obligat să abdice

Povestea Katharinei Siegel, dragostea secretă a domnitorului Vlad Ţepeş. Voievodul muntean a avut cinci copii cu frumoasa săsoaică

Alexandru Ioan Cuza, între calităţi şi defecte. Cum era, de fapt, omul din spatele simbolului istoric al Micii Uniri

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite