Fiică de medici îmbolnăviţi de COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente şi le administrează pe propria răspundere“

Fiică de medici îmbolnăviţi de COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente şi le administrează pe propria răspundere“

Oana Cosinschi descrie calvarul prin care trece tatăl ei, medic diagnosticat cu COVID-19 FOTO: FB/O.C

Oana Cosinschi, fiica managerului spitalului din Câmpulung Moldovenesc, relatează ce s-a întâmplat cu tatăl său, medic diagnosticat cu coronavirus, care a aşteptat ore bune pentru a fi preluat de un echipaj dotat cu izoletă. Mărturisirea ei este un adevărat semnal de alarmă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oana Cosinschi este fiica lui Adrian Consinchi, medic şi manager al Spitalului din Câmpulung Moldovenesc (judeţul Suceava). Tânăra relatează ce s-a întîmplat cu tatăl ei, diagnosticat cu COVID-19, şi cât de nepregătit este sistemul medical în faţa acestei pandemii.

Vă reamintim, judeţul Suceava este unul dintre cele mai afectate de COVID-19, numeroase cadre medicale fiind diagnosticate cu această boală.

Iată mărturisirea Oanei, scrisă pe contul ei de Facebook:

„La spitalul din Câmpulung Moldovenesc (Suceava), 3 cadre medicale (printre care şi tatăl meu) au prezentat concomitent simptome de infecţie respiratorie acută (febra, tuse seacă, oboseală extremă, un caz prezentând şi respiraţie dificilă) debutate brusc.

Având în vedere starea naţiei, au îndrăznit să ceară 3 teste, de care au făcut rost cu dificultate, după multe insistente. La acea vreme (21.03.2020) testarea pentru SARS-CoV2 a personalului medical simptomatic nu reprezenta o indicaţie în absenţa unui context epidemiologic sugestiv. Oraş mic de munte, spital mic, personal medical puţin, sigur nu ajunge COVID-ul la ţară. Cu toate acestea persoanele respective au decis să se izoleze la domiciliu până la infirmarea posibilului diagnostic, pentru a nu pune în pericol colegii şi pacienţii.

Pe dată de 24 martie s-au recoltat probele, pe data de 25 au ajuns două rezultate, iar pe 26 a sosit şi ultimul rezultat, confirmandu-se astfel 3 infecţii COVID19. Primele două cazuri au fost internate în aceeaşi zi de la primirea diagnosticului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou din Suceava, unde au beneficiat de neglijenţă, fără vreun contact medical până a două zi, când un medic le-a evaluat stetacustic pulmonar.

Menţionez încă lipsa unui examen clinico-biologic complet, ştiţi şi voi, starea pacientului la internare, că să poţi urmări evoluţia în dinamică (adică nu s-au recoltat analize, nu s-a luat o tensiune, o saturaţie a oxigenului, o temperatură). Lucru cel mai probabil explicat prin lipsa crasă de personal, starea de panică şi haosul absolut din ultimele zile, autorităţile sucevene fiind momentan ocupate cu demiteri, reorganizări etc. Acţiuni absolut necesare în situaţia de faţă, nu mă înţelegeţi greşit, dar nu în detrimentul pacienţilor şi cadrelor medicale care se confruntă direct cu această boală extrem de contagioasă, extrem de imprevizibilă şi potenţial letală. Dar revenim acolo mai târziu.

Între timp alte persoane din corpul medical al spitalului din Câmpulung Moldovenesc au devenit simptomatice.

Tatăl meu a primit rezultatul ultimul, în cursul acestei dimineţi.

Până în momentul de faţă (23:00, data de 26 martie n.red.) nu a venit izoleta să-l ducă la Suceava, nu a primit nici o indicaţie de la DSP Suceava privind evaluarea stării sale de sănătate sau iniţierea cât mai precoce a vreunui tratament, ţînând totuşi cond că este în continuare simptomatic după 6 zile. Nu ştiu nimic de vreo anchetă epidemiologică sau de testarea restului de personal medical simptimatic izolat la domiciliu, ştiu doar că mama mea (de asemenea medic la spital) nu a fost testată, fiind şi ea contact direct SIMPTOMATIC.

Şi-au făcut rost din mâna în mâna de o parte de medicamente şi au început administrarea la domiciliu conform protocolului terapeutic, desigur pe proprie răspundere. Personal susţin această decizie, amândoi având peste 55 de ani, cu comorbidităţi cardio-vasculare.

Revoltă mea nu este doar pentru că părinţii mei sunt direct afectaţi (deşi cu siguranţă ajută), dar această situaţie mi-a dat ocazia să descopăr situaţia dramatică din Suceava. Nu este personal medical, nu este echipament în continuare, în continuare personalul medical rămas la datorie nu este testat şi stă cu frică în sân să se întoarcă acasă la familie.

Ce se întâmplă în Suceava este situţia reală din majoritatea spitalelor din ţară, lucru care va fi evidenţiat prin testarea personalului medical, precum şi a persoanelor simptomatice, care până la dată de 24.03.2020 nu au beneficiat de “context epidemiologic sugestiv”.

Spitalul din Câmpulung a încercat singur să se descurce să facă rost de echipamente de protecţie pentru personal. Nu au dus lipsa de măşti sau mănuşi, triajul de la intrarea în spital era eficient şi bine pus la punct, cazurile suspecte mereu erau trimise la Suceava, întrucât nu aveau capacitatea de izolare în incinta spitalului. Nu se cunoaşte încă un potenţial contact infectant.

Dar hei, măcar parlamentarii nu au COVID19. Trăiască România liberă!

P.S. Mulţumim Licuricii Fericiţi şi toţi cei implicaţi pentru iniţiativa de a strânge fonduri pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie pentru spitalul din Câmpulung. Nu este prea târziu, vor fi folosite cu drag în viitorul apropiat când va fi pus din nou pe picioare spitalul. Greul abia vine. Aveţi cu toţii grijă de voi!”, scrie Oana Cosinschi.

Pe aceeaşi temă:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: