Comuna din Suceava fără niciun asistat social. „E o ruşine să iei ajutor. Nu mai eşti invitat la nuntă sau la cumetrie“

Comuna
din Suceava fără niciun asistat social. „E o ruşine să iei ajutor. Nu mai eşti invitat la nuntă sau la cumetrie“

FOTO: Oana Şlemco

Comuna Botoşana, din judeţul Suceava, nu are asistaţi social. Statutul localnicilor este cu atât mai interesant cu cât în localitate există un număr foarte limitat de locuri de muncă, cel mai mare angajator fiind statul.

Ştiri pe aceeaşi temă

În judeţul Suceava sunt doar două comune cu zero asistaţi social. Este vorba despre Dărmăneşti şi Botoşana. Cea din urmă a rămas fără asistaţi în anul 2007. E drept că nici până atunci nu erau multe persoane care să stea cu mâna întinsă la stat.

„Până în 2002, Botoşana a făcut parte din Comăneşti. În 2002 s-au separat. Asistaţii social au fost preluaţi, în mare parte, de Primăria Comăneşti. Atunci erau 96 de asistaţi social. Ulterior, la Botoşana, au rămas 6, care între timp  au renunţat”, a declarat primarul comunei, Ioan Ghiaţă.

Alesul local spune că primăria i-a dezvăţat pe localnici să aştepte ajutorul social. Primarul a refuzat să încurajeze nemunca şi a solicitat să se facă plata ajutorului social doar dacă beneficiarii puneau osul la treabă, aşa cum cere legislaţia.

Nu li se cerea decât să-şi facă orele de muncă în folosul comunităţii. O spun şi foştii asistaţi. Între ei, Viorica Sofian, de 65 de ani, mama a trei copii. Femeia ne-a povestit că pentru banii de la stat trebuia să facă curăţenie în primărie sau în faţa instituţiei. Între timp, copiii ei au crescut şi au plecat la muncă în străinătate. Fiecare şi-a făcut un rost, au familii şi sunt oameni harnici, care-şi ajută părinţii. Le trimit bani acasă ca să se descurce. În ciuda vârstei, tanti Viorica nu se lasă şi munceşte în gospodărie, ba prin casă, ba la animale, ba pe ogoare. Dacă ar fi să facă un calcul, acum nici nu s-ar mai încadra ca să încaseze ajutorul social. Are pământ, iar soţul ei are pensie.

Greu de crezut, însă  primăria regretă că nu are asistaţi pentru că n-are pe cine să pună la treabă în comună, la curăţat şanţuri şi îndepărtat zăpada, văruit copacii. Regretă şi localnicii care au nevoie de ajutor în gospodărie şi nu găsesc forţă de muncă. 

În comuna Botoşana nu există o firmă uriaşă care să le asigure sătenilor locurile de muncă. Fiecare se descurcă aşa cum poate. Peste 500 dintre localnici, majoritatea tineri, sunt plecaţi la muncă în străinătate, cu precădere în Italia, Anglia şi Germania. Acasă au rămas bătrânii şi copiii. Cei în vârstă spun că au rămas fără sprijin şi chiar dacă le trimit copiii bani din străitătate, cu greu reuşesc să găsească oameni care să se muncească pământul. „Ce să facă acasă tineretul? Nu stă nimeni pe banii de aici. Au plecat să-şi facă un rost, dar acum n-ai pe cine să iei la muncă”, ne-a spus unul dintre localnici.

Pe de altă parte, pentru alţii, lipsa asistaţilor e un motiv de mândrie. „Când eram tânăr, era ruşine să fii asistat social. Nu erai invitat la nuntă şi nici la cumetrie. La noi oamenii sunt gospodari, se vede după case”, ne-a arătat un alt localnici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: