Farmville de Ialomiţa. Ferme fictive de vaci pe fonduri europene

Farmville de Ialomiţa. Ferme fictive de vaci pe fonduri europene

Bovinele erau înregistrate în documente fictive FOTO Shutterstock

Timp de trei ani, opt persoane din comuna ialomiţeană Giurgeni au beneficiat ilegal de fonduri europene, după ce au înfiinţat nouă ferme de vaci doar pe hârtie. Cazul este cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor Ialomiţa, iar prejudiciul este de 500.000 de euro.

Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Ialomiţa şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa cercetează un grup de opt persoane din localitatea Giurgeni care au încasat ilegal, timp de trei ani, aproape 500.000 de euro printr-un proiect european de susţinere şi modernizare a agriculturii.

Concret, în 2010, Mihai Anagnoste, Mihai Anagnoste Mihai, Daniel Anagnoste, Dănuţ Patu, Zoiţa Gramatică, Vanghele Tănase, Vasile Gula şi Ianus Gigica au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) documentele pentru obţinerea fondurilor europene, sub formă de subvenţii, prezentând proiectul unor ferme de vaci.

În scurt timp, relatează jurnaliştii publicaţiei online independentoline.ro,  cei opt fermieri au şi obţinut finanţarea de care au beneficiat până în 2013, când afacerea cu vite s-a dovedit a fi doar pe hârtie.

Potrivit datelor din anchetă, Uniunea Europeană (UE) a subvenţionat cu sume cuprinse între 100 şi 150 de euro un număr total de 1.860 de bovine, toate animalele aparţinând celor opt falşi crescători de animale din Giurgeni. Frauda pe care aceştia au reuşit să o creeze în bugetul UE se ridică la suma de peste 500.000 de euro.

Întreaga inginerie a fost descoperită în luna august de reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care i-au somat pe oficialii APIA Ialomiţa să oprească furnizarea subvenţiilor către cei opt fermieri.

De aici, cazul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Fraudelor şi de Poliţia Ialomiţa. Deocamdată, toate plăţile către cei opt au fost sistate, însă trei dintre aceştia au contestat decizia în instanţă, sub pretextul că tot ceea ce ai au făcut la Giurgeni este cât se poate de legal.
Reprezentanţii APIA Ialomiţa susţin că „instituţia nu avea niciun fel de atribuţii de control în cazul acestor ferme“.

La fel se eschivează şi oficialii Direcţiei Sanitar-Veterinară Ialomiţa, care spun că, potrivit legii, nu au obligaţia de a face verificări la fermele de vaci.

Bovinele, scoase din sistem după câteva zile

Veterinarul care trebuia să asigure, contra cost, tratamente pentru vacile din cele 9 ferme, Ştefania Ionescu, susţine că proprietarii i-au prezentat paşapoarte pentru bovine emise de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani.

 „Am înregistrat animalele conform actelor prezentate. La câteva zile, vacile au fost scoase din sistem pentru că proprietarii mi-au spus că n-au mai ajuns“, declară Ştefania Ionescu, pentru publicaţia online independentoline.ro .
 
Citiţi şi:  Directorul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă: „Rata condamnărilor din România pentru fraude cu fonduri europene este nesatisfăcătoare”

Acuzat de fraudă cu fonduri europene, primarul comunei vasluiene Fruntişeni a fost condamnat la închisoare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: