VIDEO În oraşul arădean Pecica se cresc animale care au fost aduse în România în urmă cu aproximativ 1.500 de ani
0În oraşul arădean Pecica se cresc animale pe cale de dispariţie la noi în ţară. Este vorba despre bivoli, care vor ajuta la salvarea florei. Ferma a fost construită de autorităţile locale, cu bani europeni, şi se află în vecinătatea Parcului Natural „Lunca Mureşului“.
Ferma a fost inaugurată în anul 2012. Zile trecute în vecinătatea imediată a Fermei de Bivoli s-a inaugurat un Centru de Informare Turistică - având forma unei „foci“. Pe lângă toate facilităţile moderne de informare turistică, interiorul Centrului conţine şi un cuptor tradiţional de copt pâine, în ideea de a face publicitate brand-ului oraşului: gustoasa Pită de Pecica. Bivolul a fost adus în România de către popoarele migratoare, iniţial în sudul ţării, cu aproximativ 1.500 de ani în urmă.
Proiectul pentru ferma de bivoli a fost conceput pentru un efectiv de 10 bubaline, mai exact nouă bivoliţe de lapte şi un bivol. Autorităţile spun că prin aplicarea acestui proiect s-a propus reintroducerea la oraşul Pecica a unei populaţii de bivoli, care, prin păşunat, să revigoreze flora originară din Parcul Natural Lunca Mureşului şi să elimine vegetaţia neautohtonă.
Acestea mai spun că zona are o valoare naturală şi peisagistică deosebită, iar menţinerea speciilor tipice zonei şi distrugerea celor nespecifice locului duce la refacerea şi conservarea habitatelor.
Proiectul, în valoare de 623 017 Euro, din care suma destinată părţii române este de 28 972 Euro pentru Asociaţia Ecologică natura Pecica (din care contribuţia proprie este de 2%, respectiv 579 Euro) şi 195180 Euro pentru Consiliul Local Pecica (din care contribuţia proprie este de 2%, respectiv 3904 Euro), a demarat începând cu 1 martie 2011 şi s-a derulat pe o perioadă de 14 luni.
În urmă cu câteva zile după cinci luni de construcţie a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Fermei de Bivoli din Pecica, un loc unde cei interesaţi vor putea găsi informaţii nu doar despre fermă ci şi tradiţiile, produsele şi atracţiile locale. Panglica a fost tăiată de primarul Petru Antal, Csányi László, viceprimarul oraşului Mórahalom (localitate cu care s-a derulat proiectul transfrontalier), arhitectul şi constructorul clădirii, în prezenţa echipelor de proiect din cele două oraşe.
Centrul dispune de ecrane touchscreen, proiectoare 3D, o bicicletă interactivă (care utilizează energia creată prin pedalare pentru derularea pe ecran a înregistrărilor traseelor de biciclete din Lunca Mureşului), un obiect multifuncţional inspirat de forma benzii Moebius, precum şi un cuptor autentic, funcţional, construit din cărămidă arsă. Ca o pată de culoare „eco”, unul dintre pereţi este acoperit complet cu ferigi.
Afară sunt amplasate mese şi scaune, iar umbra clădirii dă ora exactă, prin proiectarea pe ceasul solar amenajat în jur.
Investiţia a fost realizată în cadrul proiectului „Program complex de reabilitare a biotopelor de sărătură şi de apă pe terenuri ocrotite prin creşterea şi folosirea speciilor autohtone” cod proiect HURO 1101/162/1.3.1, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi de cele două state membre, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013. Acesta a fost continuarea colaborării cu oraşul maghiar Mórahalom, prin care s-a construit Ferma de Bivoli din Pecica.
Vă mai recomandăm: FOTO Un electronist a ajuns să deţină singura crescătorie de somn african din ţară
FOTO Şi-a transformat visul în realitate: „Caii Regilor“, la ferma unui arădean