FOTO Strachina, mahalaua sărăcimii din Bărăgan. Cartierul copiilor trimişi la cerşit în Anglia zace în mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţiganii din Strachina trăiesc într-o sărăcie cruntă FOTO: slobozia.adevarul.ro
Ţiganii din Strachina trăiesc într-o sărăcie cruntă FOTO: slobozia.adevarul.ro

Pe străzile cartierului din Ţăndărei, de unde au fost ridicaţi în  urmă cu mai bine de trei ani cei 26 de ţigani traficanţi de minori, domnesc sărăcia şi mizeria. Copiii suferă de foame, iar accesul la educaţie le este inexistent.

Cartierul Strachina se află la marginea oraşului Ţăndărei. Un drum prost asfaltast, plin de câini fără stăpân şi puradei despuiaţi te întâmpină încă de la intrare.

De pe urma micuţilor pe care i-au trimis la cerşit pe străzile marilor metropole englezeşti, traficanţii de copii şi-au ridicat adevărate fortăreţe.

Dornici să se fălească cu avuţiile lor, ţiganii şi-au construit palatele la şosea să le admire toată lumea. Fala ţigănească a fost foarte mare.

Vopsite în culori vii, castelele au fiecare câte două trei etaje plus mansardă. Averea adunată de interlopi nu se limitează doar atât.

Cerşetoria s-a dovedit a fi o afacere destul de profitabilă,  interlopii încasând de pe urma milorilor exploataţi peste 600.000 de euro.

În faţa fiecărui palat stau parcate limuzinelede lux, pe care ţiganii traficanţi şi le-au cumpărat tot cu banii strânşi de pe urma copiilor exploataţi.

Viaţa în ţigănie

În spatele acestor fortăreţe se ascunde adevărata viaţă a ţigăniei de la Ţăndărei. Case dărăpănate, fără geamuri sau uşi sau cu acoperişurile smulse, fiecare sulfare de vânt ameninţă să dărâme adăposturile peste sufletele care locuiesc în ele.

Doar cei mai avuţi au reuşit să-şi cârpască bordeiele pe ici pe colo. Câte un preş în loc de uşă, sau câte o foaie de tablă pe post de geam. Alţii, dornici de a vedea ce se mai întâmplă în mahala şi-au pus folii de nailon. Peisajul este completat de câteva pirande care-şi plimbă linişte fustele pe străzile înfundate de noroaie.

De când cei avuţi au fost ridicaţi din case, ţiganii de rând sunt înspăimântaţi. Teama că Poliţia ar putea din nou să-i deranjeze cu întrebări se citeşte pe chipul fiecărui ţigan din respectivul cartier.

Orice străin care ajunge acolo este imediat luat la întrebări. „Iar aţi veni să ne pozaţi? Alo... şefu... Pi ce faci matale?  nu mai ne filma... du-te şi lasă-ne“ a spus o ţigancă de fusta căreia se ţineau strâns câţiva puradei.

Desculţi, copiii îşi întreabă mama, în tigăneşte, ce se întâmplă. Femeia îi înjură şi ţipă la ei, iar apoi şi îşi vede în continuare de drum.

Foame în cartier

Chiar dacă este sărac lipit, din ograda lui Dizel Văduva (45 de ani) se aud manele la maxim. Casa lui este plină de copii care îi cer de mâncare.

În total este vorba despre 12 suflete care trebuie hrănite.

„Trăim doar din mila vecinulilor. Copiii îi dau la şcoală ca să mănâncă şi ei din corn şi lapte. Suntem săraci lipiţi noi aştia daici. E vai de capul nostru, cred că o să murim de foame într-o zi“ recunoaşte ţiganul.

Doar trei dintre copiii bărbatului erau acasă. Îmbrăcaţi ponosit şi cu picioarele goale, micuţii se jucau într-o căruţă. Cristina Văduva ( 10 ani) îl ţinea în braţe pe fratele ei mai mic, micuţul Emanuel ( 2 ani), în timp ce sora lor, Denisa ( 3 ani), plângea să fie urcată  în atelaj. Băieţelul rodea un colţ de pâine şi încerca să gângurească ceva.

„Vrem şi noi la şcoală, da mama nu are bani şi pentru noi. Ne mai ducem aşa din când în când. Stăm toată ziua şi ne jucăm aici cu căruţa. Am vrea şi noi jucării dar dacă nu e bani...“, a spus fetiţa în timp ce îşi legăna frăţiorul.

Groază în cartier

 În urmă cu trei ani, în luna aprilie, forţele de ordine au descins în cartioerul ţigănesc din ţăndărei pentru a-i sălta pe cei 26 de interlopi acuzaţi că au traficat peste 180 de minori în Anglia. Potrivit rechizitoriului procurorilor, şiganii prindeau copiii pe care apoi îi trimiteau la ceştit pe străzile marilor oraşe din Marea Britanie. După un proces care a durat aproximativ un an, ţiganii au fost scoşi din puşcărie şi cercetaţi în stare de libertate.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite