FOTO Biserica „dracilor“ de la Ivăneşti, monument istoric devastat de natură şi spirite rele

FOTO Biserica „dracilor“ de la Ivăneşti, monument istoric devastat de natură şi spirite rele

Biserica „Cuvioasa Paraschiva“ de la Ivăneşti a fost construită în secolul XIX FOTO: M.S.

Lista monumentelor istorice din Ialomiţa lăsate în paragină este lungă. Caselor boiereşti şi conacelor deastate li se adaugă şi vechea biserică din Ivăneşti. O legendă care circulă în jurul lăcaşului l-a transformat în obiectiv turistic.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dracii vorbesc pe nemţeşte“

Biserica veche din Ivăneşti, judeţul Ialomiţa, a fost construită pe malul  stâng al râului Ialomiţa, între dealurile care înconjoară mica aşezare umană. Revăsrsările apelor peste monumentul de cult, ce poartă hramul „Cuvioasa Paraschiva, i-au făcut pe localnici să părăsească această biserică, ce datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.

 Lăsată în paragină chiar de către cei care şi-au asumat să o îngrijească, în jurul bisericii de la Ivăneşti au fost ţesute o serie de legende despre faptul că ar fi bântuite de spirite necurate.
 

Foto

Singura dintre ele despre care se vorbeşte şi în prezent pe uliţele satului este cea potrivit căreia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, câţiva soldaţi nemţi, care au vrut să fugă din calea ruşilor, s-au adăpostit aici şi au fost masacraţi de către inamicii din est.

 Pentru că nu au fost salvaţi de Divinitate, germanii ar fi blestemat lăcaşul de cult, iar sufletele lor au bântuit o vreme prin zonă. Această legendă pur locală a făcut ca interesul turiştilor pentru acest monument de cult să crească. Localnicii povestesc despre faptul că zeci de oameni vin să vadă biserica „dracilor care vorbesc nemţeşte“.  

Lăcaşul de cult a fost introdus în inventarul monumentelor istorice din judeţul Ialomiţa, însă deocamdată bani pentru reabilitarea sau recondiţionarea sa integrală nu există. Biserica „Cuvioasa Paraschiva“ din Ivăneşti are nevoie de reparaţii capitale. Monumentul a rămas fără acoperiş, uşi şi geamuri, pictura s-a deteriorat profund, la fel şi pereţii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Legende locale susţin că biserica ar fi bântuită FOTO: M.S.

Imagini din aceeasi galerie
  • Legende locale susţin că biserica ar fi bântuită FOTO: M.S.
  • Pictura lăcaşului de cult s-a degradat considerabil FOTO: M.S.
  • Biserica a avut de suferit din cauza unui recent incendiu FOTO: M.S. 
  • Biserica se află aşezată pe malul stâng al Ialomiţei FOTO: M.S.
Distribuie imaginea
citeste totul despre: